Charakteristika:
Zelené plody oválného nebo vejčitého tvaru jsou pokryty tenkou voskovou kůžičkou s jemnými chloupky, kterou je možno konzumovat, ale častěji se fejchoa konzumuje loupaná. Dužina je krémové barvy, měkká a želatinová, jemně zrnitá. Střed plodu je plný malých semínek, která jsou měkká a jedlá. I po dozrání má fejchoa stále tmavě zelenou barvu. Fejchoa má mírně kyselou chuť připomínající směs lesních jahod, angreštu, kiwi a ananasu. Velmi sladce a výrazně voní.
Nejlepší chuti dosahuje fejchoa ve stádiu vysoké zralosti, když je slupka poddajná a měkká. Plody jsou velmi citlivé na otlaky a v pokojové teplotě nevydrží příliš dlouho, lze je však uchovávat v lednici nebo i zmrazit.
Využití:
Nejčastěji se fejchoa konzumuje čerstvá, samotná nebo v dezertech a ovocných salátech nebo tzv. smoothies, kdy je ovoce rozmixováno samotné nebo s přidáním ledové tříště, mraženého ovoce, medu či jogurtu. Vynikající je však také tepelně upravená jako náplň do sladkého pečiva. Lze ji také přidat do jogurtů, zmrzliny nebo čatní, z hodně zralých plodů se vyrábí velmi chutný džus.
Po rozkrojení je dobré dužinu pokapat citronem nebo limetou, aby nezhnědla.
MŮŽETE VYZKOUŠET
• Konzumuje se hlavně čerstvá, rozpůlená a pokapaná limetovou šťávou
• Koláč z čerstvé fejchoy s mandlemi
• Ovocný salát z fejchoy, jahod a čerstvých fíků
• Pečené půlky fejchoy s vanilkovým krémem
• Muffins – dortíčky z fejchoy a zázvoru
• Salsa s fejchoy, cibulky, hnědého cukru a čersvě mletého pepře
• Mražený jogurt s fejchoou
PŮVOD, TIPY A ZAJÍMAVOSTI:
Původem ze subtropických oblastí Brazílie, Kolumbie a Argentiny. Dnes se nejvíce pěstuje na Novém Zélandě, Kalifornii a na pobřeží Středozemního a Černého moře.