Detail produktu

  • Domů
  • .
  • Detail produktu

Banány baby



Banány baby

Charakteristika:

Baby banány jsou, jak již název napovídá, plody maloplodé odrůdy banánovníku. Baby banány jsou velké jen 6–8 cm na délku, jsou obvykle sladší než běžné banány, s lehkou příchutí po jablku. Slupka je rovněž stejná jako u klasických banánů – sytě žlutá. Dužina má krémově žlutou barvu a lze ji rozdělit na tři podélné dílky. Zdravé baby banány mají hladkou slupku bez hnědých skvrn a otlaků, pozor také na jemné hnědavé „nitky“ po stranách nebo šedavý nádech na slupce, které mohou být známkou toho, že se banán dostal do příliš nízkých teplot nebo nebyl správně uskladněn – takový plod již nedozraje a začne se rychle kazit. Banány by se měly kupovat ještě mírně zelené, při pokojové teplotě dozrají a budou sladší. Banány jsou citlivé na otlaky a po několika dnech již mohou být přezrálé nebo začít hnít – tento proces lze zpomalit uskladněním v lednici. Skladování v méně chladné části lednice může sice způsobit zhnědnutí slupky, ale zpomalí měknutí a kažení dužiny. Pro delší skladování se doporučuje rozmačkat dužinu s limetovou šťávou a v uzavíratelných plastových sáčcích uložit v mrazáku. Z takto upravené dužiny lze připravit sladké dezerty, koktejly, náplně do koláčů apod.

Využití:

Banány se konzumují syrové, máčené v čokoládě a jiných sladkých krémech, se zálivkami, v ovocných salátech, ve sladkém pečivu, ale lze je také přidávat do teplých pokrmů, masových směsí, je možné je grilovat, smažit, dusit, vařit i péci.

MŮŽETE VYZKOUŠET

  • Banán napíchnutý na zmrzlinové špejli a obalený potravinovou fólií uložíme do mrazáku a zmrazíme – konzumuje se mražený, lze jej také před konzumací namočit do čokolády a posypat sekanými oříšky
  • Smoothie z baby banánů a pomerančů
  • Flambované řezy banánů se zmrzlinou
  • Sladký sendvič z celozrnného chleba, banánů a arašídového másla
  • Ovocný salát s banánem a oříškovou jogurtovou zálivkou
  • Banana bread – velmi populární sladké pečivo v USA, existuje mnoho receptů
  • Banány grilované vcelku (neoloupané), poté rozkrojené a přelité smetanovou omáčkou s hnědým cukrem
  • Banány osmažené v trojobalu nebo restované v mandlích – lze podávat jako dezert i jako originální přílohu ke kuřecímu masu
  • Kreolské pečené banány vrstvené s limetovou šťávou, vodou a cukrem, po upečení pokryté šlehačkou s kokosem a ozdobené banány máčenými v limetové šťávě
  • Banány se skořicovo-kokosovou omáčkou

PŮVOD, TIPY A ZAJÍMAVOSTI:

Banány obsahují velké množství vitaminu B6, C, draslíku a vlákniny. Jsou velmi výživné a lehce stravitelné. Baby banány se pěstují především v Jižní Americe, Karibiku, Asii a Africe.