Detail produktu

  • Domů
  • .
  • Detail produktu

Tymián citronový



Tymián citronový

Charakteristika:

Citrónový tymián je křížencem tymiánu obecného a mateřídoušky vejčité. Z tohoto křížení vzniklo mnoho kultivarů, které se liší zejména barvou listů. Existují zlatolisté odrůdy např. 'Aureus', je tu i odrůda se stříbřitými okraji listů 'Silver Queen' nebo s listy bíle žíhanými 'Variegatus'. Pokud nejsou listy variegátní (tj. barevné), je citrónový tymián velmi podobný tymiánu obecnému. Má vystoupavou, na bázi dřevnatějící, čtyřhrannou lodyhu. Poměrně malé tuhé listy vyrůstají na krátkých řapících a jsou svrchu sytě zelené, zespodu světlé a jejich okraje jsou podvinuté. Tvar listu je elipčitý. Citrónový tymián kvete v červnu až červenci drobnými světle fialovými nebo růžovými pyskatými květy. Plodem je tvrdka. Vzhledem k tomu, že se jedná o křížence, množí se výhradně vegetativně, tedy zejména řízkováním nebo dělením trsu.

Citrónový tymián má, jak název napovídá, výrazně citrónové aroma i chuť.

Využití:

Nejtypičtějším využitím tymiánu citrónového je k rybímu masu. Perfektně se hodí také k drůbeži, mořským plodům, jehněčímu masu, dušené zelenině nebo bramborám. V podstatě se dá použít do každého receptu, který vyžaduje citrónové aroma a navíc jeho svěží vůně 'zlehčí' těžká a tučná jídla. Existuje ale i spoustu sladkých jídel a ovocných salátů, kde najde své uplatnění právě tato bylinka. Kromě listů je možné konzumovat také květy, které se kandují a používají ke zdobení dezertů. Čerstvé se dají přidat do zeleninových i ovocných salátů. Citrónový tymián můžeme skladovat v sáčku v lednici velmi dlouho. Díky svým kožovitým listům podléhá jen pozvolna zkáze, téměř nezahnívá ani nevadne. Pokud chcete ale tymián skladovat déle, lze jej také sušit. Jeho svěží chuť se zachová i v octovém výluhu, který je skvělý třeba do salátu.

MŮŽETE VYZKOUŠET

  • Jehněčí hřbet na citrónovém tymiánu s rybízovou omáčkou
  • Čufty z vepřového masa a vigny v rajčatové omáčce s citrónovým tymiánem
  • Máslové sušenky s citrónovým tymiánem a kandovaným ovocem
  • Knedlíky z tvarohového těsta plněné meruňkami a špetkou citrónového tymiánu
  • Svěží ovocný salát s citrónovým tymiánem, zakysanou smetanou a javorovým sirupem
  • Pstruh na citrónovém tymiánu s restovanými zelenými fazolkami
  • Kachní paštika s piniovými oříšky, sušenými třešněmi a citrónovým tymiánem
  • Vanilkový krém s malinami a citrónovým tymiánem, zakrytý našlehanou kokosovou čepicí

PŮVOD, TIPY A ZAJÍMAVOSTI:

Rodové jméno Thymus je odvozeno od řeckého slova 'thumos'(vůně), nebo 'thymos'(odvaha). Vůně a chuť citrónového tymiánu je sice zcela odlišná od tymiánu obecného, daleko známějšího a více využívaného, ale obsahové látky v obou druzích jsou velmi podobné. Proto můžeme též z citrónového tymiánu připravit odvar, který pomůže při chorobách dýchacího a trávicího ústrojí, při bolestech hlavy a nachlazení. Zevně se dá používat proti dermatitidě, bradavicím, do ústních vod a past nebo kloktadel. V případě použití citrónového tymiánu je ale čaj daleko lahodnější, a tak si jej rádi dopřejete i při dokonalém zdraví.

Při výběru odrůdy pro pěstování je lépe si nechat poradit, ne každá odrůda citrónového tymiánu je určena ke konzumaci.