Charakteristika:
Saturejka je jedním z významných druhů čeledi hluchavkovitých. Je tedy příbuzná s mnoha vonnými bylinami používanými jako koření. Je to jednoletá až dvouletá rostlina vysoká až 60cm. Lodyha je celkem tuhá a nese téměř přisedlé čárkovité listy. Okraje listů jsou celokrajné, zašpičatělé a jasně zelené. Květy saturejky mohou být bílé, růžové nebo fialové a v ústí se může objevit červené tečkování. Květy jsou pyskaté podobně jako u jiných zástupců čeledi hluchavkovitých a tvoří lichopřesleny.
Kromě saturejky zahradní se dá v kuchyni použít i saturejka horská. Její lístky jsou o něco větší, je to vytrvalá bylina, někdy dřevnatí a vytváří polokeře vysoké kolem půl metru. Vzhledem k tomu, že pohází z oblasti italských a francouzských Alp, se jí u nás, na rozdíl od středomořské saturejky zahradní, velmi dobře daří a lze ji bez problémů pěstovat v zahradách.
Chuť a aroma saturejky připomíná vzdáleně tymián a svou vůní může v některých pokrmech nahrazovat pepř, jak tomu bylo i před tím, než se z Indie dovezl pravý pepř.
Využití:
Aroma saturejky je velmi výrazné, a tak je třeba ji dávkovat s citem, příliš velké množství může pokrmu spíše uškodit. Hodí se zejména ke zvěřině, do smetanových a zeleninových polévek, bylinkového másla a zeleninových salátů. Často se také přidává do rybích pokrmů a do nádivek nebo také do chleba. Velmi vhodná je do luštěninových pokrmů, protože zmírňuje jejich nadýmavost.
Saturejka je vedle rozmarýnu, bazalky, tymiánu a několika dalších složek součástí provensálského koření. V některých oblastech se přidává i do 'bouquet garni', což je svazek koření, který se vkládá do polévek a omáček.
Nejen saturejka zahradní se ale dá využít v kuchyni. Také saturejka horská je skvělým kořením, přestože její aroma je o něco slabší, a proto je třeba použít o pár lístků více. Její listy jsou trochu tužší, ale vařením měknou. Vhodná je tedy spíše tepelně upravená než do studených jídel.
Aroma saturejky se velmi dobře zachovává sušením, ale lze z ní připravit i octový výluh.
MŮŽETE VYZKOUŠET
- Pečený krocan s kaštanovou nádivkou se saturejkou, oreganem a rozmarýnem
- Čočková polévka s shitake houbami, mrkví a saturejkou
- Koláč s kuřecím masem, jablky a saturejkou
- Taštičky z listového těsta plněné fetou s trochu saturejky
- Pleskavice (sekané hovězí a vepřové maso se saturejkou)
- Rajská polévka se saturejkou a strouhaným sýrem
- Fazolové lusky na slanině a saturejce
- Pesto z pekanových ořechů, baby špenátu a saturejky
PŮVOD, TIPY A ZAJÍMAVOSTI:
Jako koření se saturejka využívala už ve starověku. Římané ji louhovali v octě a ochucovali jí omáčky. Ve střední Evropě se saturejka zpočátku používala zejména jako léčivka, svařená s vínem se doporučovala starším lidem k utužení zdraví. Kromě podpory trávení, zmírnění nadýmání a antiseptických účinků má i příznivý vliv na pohlavní svěžest. Používá se jí ke zbavení frigidity u žen a impotence u mužů. Dále pomáhá při průjmech a má močopudné účinky.
Kvetoucí stvoly (sušené i čerstvé) lze použít k odpuzení molů, ale i jiného hmyzu