Detail produktu

  • Domů
  • .
  • Detail produktu

Rukola – roketa setá



Rukola – roketa setá

Charakteristika:

V případě tohoto rodu panuje jak v laickém, tak odborném světě několik nejasností. Již její latinský název je trochu sporný, někteří botanici poddruh 'sativa' řadí do samostatného druhu, zasvěcení laikové zase marně hledají výrazné rozdíly mezi těmito dvěma rostlinami. Nám ale nejde o botanické řazení ani drobné morfologické rozdíly, ale o správnou jemně štiplavou chuť, která je pro rukolu typická. Její chuť je asi nejvíce podobná ředkvičce, s níž je příbuzná a jejich obsahové látky jsou také velmi podobné.

Přestože jí není nijak příbuzná, lze tvar listu rukoly přirovnat k pampelišce. Listy jsou velmi členité, středně zelené, s málo zřetelnou žilnatinou. Listové řapíky jsou dlouhé, a přestože jsou poněkud tužší, nemusí se při konzumaci odstraňovat. Rostlina v době květu je podobná řepce nebo hořčici, ale její květy mají bílou nebo velmi světle žlutou barvu s purpurovou žilnatinou. Plodem rukoly je šešule.

Využití:

Rukola se konzumuje zejména jako čerstvá listová zelenina do salátů, na pizzu nebo do těstovinových jídel. Dává se také do baget jako pikantnější alternativa salátu nebo ji lze přidat do pomazánek místo pažitky nebo ředkviček, s nimiž má společnou štiplavou příchuť. Rukola najde své místo i v teplé kuchyni, můžete ji jen lehce orestovat na másle a zasypat sýrem nebo přidat do krémových polévek. Své místo má ale i v rizotu nebo ve šťouchaných bramborách, kterým dodá mimo jiné i barevnost. Dá se také přidat do slaného pečiva, například do burku. Rukola vydrží v lednici čerstvá relativně dlouho, pokud ji zabalíte do igelitového sáčku nebo vlhkého papíru. Její svěží pikantnost se také perfektně zachová v rukolovém pestu, které je skvělé jak na těstoviny, tak pod maso.

MŮŽETE VYZKOUŠET

Rukolové pestoAsi 100g rukoly a 2 stroužky česneku nasekáme nebo rozmixujeme. Do směsi vmícháme asi 50g plně zralého sýra typu Pecorino a půl hrsti nasekaných nebo mletých pistácií popř. jiných oříšků a vše zalijeme kvalitním olivovým olejem.
  • Rukolový salát s hruškami a rozinkami
  • Farfalle s prosciuttem, rukolou a pekanovými ořechy
  • Zapečený lilek s modrým sýrem, rukolou a ančovičkami
  • Špagety s baby chřestem a rukolovým pestem
  • Zapečené kuřecí plátky v rukolovém pestu
  • Dušená rukola s červenou cibulí a hráškovými lusky (sugar snaps)
  • Cuketová krémová polévka s hrstkou rukoly a zakysanou smetanou
  • Zeleninové lasagne (s rukolou, fenyklem a artyčoky)

PŮVOD, TIPY A ZAJÍMAVOSTI:

Rukola pochází ze středomoří, kde také nachází největší uplatnění v tradiční gastronomii. V dobách starověkého Říma se využívaly listy rukoly jako zelenina, zatímco její semena sloužila k okořenění olejů a byly jim přisuzovány afrodiziakální účinky. K typickému menu patřil i salát z čekanky, rukoly, slézu a levandule. Později ale rukola ztratila svou oblibu a ještě donedávna se pouze sbíraly planě rostoucí rostliny. Dá se říci, že až v posledních době si opět získává své příznivce. Rukola obsahuje mnoho vitamínů má antikancerogenní účinky. K nám se rukola dováží zejména z Itálie, Německa a Izraele. Kromě listů se na našem trhu objevují i rukolové výhonky, které mají ještě výraznější peprnou chuť.