PŮVOD, TIPY A ZAJÍMAVOSTI:
Petrželové listy obsahují velké množství vitamínů a minerálů. Její konzumace napomáhá zvýšení průtoku krve v ledvinách a pozitivně působí na trávicí soustavu. Starověcí Řekové používali petržel ke korunovaci vítězů při tradičních hrách a k výzdobě náhrobků. Kdo se v Řecku pouštěl do nového podnikání, vysazoval petržel a routu podél záhonů s květinami jako symbol úspěchu. V Homérových spisech najdeme zmínky o léčivých účincích petržele. Římané ji naproti tomu využívali v gastronomii. Vázali z ní girlandy a těmi zdobili slavnostní tabule.
Nálev z listů petržele působí jako kondicionér na vlasy a příjemně je osvěží. Dále se používá k zesvětlení pih a jako tonikum na suchou pleť.
Petržel vysazená v blízkosti růží podporuje jejich růst a vůni.