Detail produktu

  • Domů
  • .
  • Detail produktu

Oregano



Oregano

Charakteristika:

Oregáno lze poznat podle tvrdého načervenalého stonku, který nese menší ochmýřené lístky většinou sytě zelené barvy, která ale může být u některých kultivarů i velmi světle zelená až žlutá nebo dokonce bíle panašovaná nebo červená. Kromě oregána pěstovaného v zahradách najdeme u nás i planě rostoucí dobromysl, která ale nemá zdaleka takové množství aromatických látek jako šlechtěné kultivary. Vůně a chuť oregána je velmi podobná u nás hojně používané a pěstované majoránce. Oproti ní je ale oregáno o něco méně nasládlé a jeho vůně je silnější.

Využití:

Využití oregána není omezeno jen na italskou kuchyni, najde místo všude tam, kde běžně používáme majoránku, ale i mnohde jinde. Oregáno lze kombinovat jak se zeleninou, tak s rybami a všemi druhy mas. Velmi dobře se hodí k tučnějším masům, do mletého masa nebo k jehněčímu a skopovému. Velmi tradiční a také nejznámější je jeho využití do těstovin a na pizzu. Konzumní částí jsou jemně nasekané čerstvé lístky. Pro delší skladování jsou vhodné sušené drhnuté listy. Dá se ale také mrazit a poměrně dlouho vydrží v lednici. Oregáno se používá také do směsí koření např. do některých druhů chilli směsí nebo do provensálského koření.

MŮŽETE VYZKOUŠET

  • Jehněčí plátky s limetovou šťávou a oregánem
  • Pečená rajčata s oregánem
  • Řecký dressing s oregánem, bazalkou a dijonskou hořčicí
  • Albondigas – masové kuličky s  rajčatovou omáčkou
  • Řecké zapečené brambory s  citronem, oregánem a šalotkou
  • Vepřové medailonky ve slanině s  čerstvým oregánem
  • Chobotnice na víně s oregánem
  • Krémová cuketová polévka s  oregánem a zakysanou smetanou
 

PŮVOD, TIPY A ZAJÍMAVOSTI:

Oregáno pochází z mírného a subtropického pásu Evropy a Asie. V lidové medicíně se oregáno používá například při zánětech ústní dutiny, je vhodný při onemocněních dýchacích cest, uvolňuje křeče a je to silný antioxidant. Barvivo, které je obsaženo v nati, se dříve používalo k barvení ovčí vlny.