Charakteristika:
Majoránka je asi 40 cm vysoká většinou jednoletá bylina z čeledi hluchavkovitých. V teplých oblastech je i dvouletá. Lodyhy jsou přímé a hustě obrostlé jemně plstnatými lístky. Listy jsou relativně malé, oválného tvaru, krátce řapíkaté. Květy jsou většinou bílé nebo světle růžové a tvoří kulovité klasy. Chuť majoránky je kořenitá, pikantní a jemně nahořklá, vůně je kafrová. Přestože aromatické jsou i květy, jak v kuchyni, tak v lékařství se používají pouze listy.
Využití:
Majoránka se sbírá vždy před rozkvětem, kdy je v rostlině nahromaděno největší množství aromatických látek. Čerstvá majoránka se přidává do pokrmu těsně před dokončením, aby varem nevyprchaly aromatické látky. Přestože čerstvá bylinka je vždy nejlepší, i sušená majoránka je velmi hodnotná co do obsahu silic, ve vhodných skladovacích podmínkách si své aroma uchovává i několik let.
Čerstvá majoránka se hodí zejména do sekaného masa, také do skopového a hovězího, k bramborám, dušené zelenině a do nejrůznějších omáček a polévek, ale také k těstovinám a do salátových dresinků. Dosti často se s ní setkáváme v paštikách a zabijačkových pochoutkách. Přidejte do rýže trochu másla a čerstvé majoránky a dodáte jí velmi příjemnou chuť a vůni.
Chuť a vůně majoránky je velmi podobná oregánu, a proto lze v některých pokrmech tyto bylinky navzájem nahrazovat.
MŮŽETE VYZKOUŠET
- Canelone plněné houbami a majoránkou
- Dušená baby zeleninka s trochou majoránky a balsamika
- Hrušková nádivka s čerstvými bylinkami a sekanými lískovými oříšky
- Zapečený chřest se sezamovým olejem, kešu a čerstvou majoránkou
- Pórkový krém s čerstvou majoránkou a křupavými krutonky
- Zeleninové rizoto se srdíčky artyčoků a vůní majoránky
- Dušené hovězí kousky s řapíkatým celerem a čerstvými bylinkami
- Domácí krokety s parmskou šunkou a majoránkou
PŮVOD, TIPY A ZAJÍMAVOSTI:
Majoránka se do Evropy dostala v době křižáckých tažení. Používali ji ale již Římané, Řekové a Egypťané. Silice obsažené v majoránce zastavují růst některých bakterií a hub, čímž napomáhají trvanlivosti potravin. Majoránka zklidňuje trávicí trakt, podporuje tvorbu žluči a zvyšuje chuť k jídlu. Velmi příznivě působí na nervovou soustavu a tlumí bolesti hlavy. Své místo našla i v kosmetice například v masážních olejích.