Detail produktu

  • Domů
  • .
  • Detail produktu

Koriandr



Koriandr

Charakteristika:

Koriandr je jednoletá rostlina z čeledi miříkovitých, je příbuzná například kopru a kmínu. Výška rostliny dosahuje asi 1 metru. Lodyha je rovná, jemně rýhovaná a na vrcholu se větví. Spodní listy koriandru jsou jednoduše zpeřené a dlouze řapíkaté. Horní listy jsou přisedlé a dvakrát až třikrát zpeřené tak, že tvoří čárkovité úkrojky podobné kopru. Jako koření se využívají zejména rostliny obrostlé pouze spodními listy. Jejich barva je velmi svěže světle zelená. Květy tvoří drobné bílé nebo narůžovělé okolíky. Plodem je kulatá dvojnažka hnědožluté barvy. Chuť a vůně koriandru připomíná pomerančové květy s nádechem šalvěje. Je příjemně aromatický a voní nasládle.

Využití:

Listy koriandru našly své uplatnění hlavně v asijské kuchyni, Jižní a Střední Americe. Je také součástí adžiky a koření se jím šašliky. Koriandr je ale vhodný i k rybímu masu, ozvláštní zeleninová jídla, ale i polévky a omáčky. Jeho typickým a zároveň dost univerzálním použitím je salsa z rajčat, chilli, červené cibule, limetové šťávy a nasekaných lístků koriandru. Tato salsa se skvěle hodí k většině druhů masa.

Čerstvé listy koriandru mají oproti jiným druhům čerstvých bylinek velmi krátkou trvanlivost. Není dobré jej dlouho skladovat, protože lístky velmi rychle vadnou a žloutnou.

MŮŽETE VYZKOUŠET

  • Majonézový salátový dressing s čerstvým koriandrem a mátou
  • Grilované krevety marinované v limetové šťávě, česneku a čerstvém koriandru
  • Guacamole s čerstvým koriandrem
  • Čínská kuřecí polévka s houbami a sekaným koriandrem
  • Kuře se salsou z koriandru a jahod
  • Burritos plněné černými fazolemi, sladkými bramborami a trochou koriandru
  • Chlazený mrkvový krém s čerstvým koriandrem a muškátem
  • Papájo- tomatillový dip s čerstvými bylinkami

PŮVOD, TIPY A ZAJÍMAVOSTI:

Koriandr se téměř po celém světě rozšířil pravděpodobně ze Středomoří a odpradávna se využíval jako prevence proti zažívacím obtížím. Egypťané ho dávali do hrobek jako obětní rostlinu a ve středověku se věřilo, že posiluje paměť. Zmínky o koriandru najdeme také ve Starém zákoně. U nás se dříve pěstoval, ale spíše v teplých oblastech jižní Moravy. Mletý plod koriandru je také jednou z nejdůležitějších součástí indického kari a tradičně se přidává do mnoha uzenářských výrobků a sladkého pečiva.