Estragon
- Kategorie: Čerstvé bylinky
Charakteristika:
Správný botanický název estragonu je pelyněk kozalec nebo pelyněk estragon. Tato rostlina patří do čeledi hvězdnicovitých. Na příznivých stanovištích dosahuje výšky asi 150cm. Její listy jsou svěže zelené, celokrajné, úzké dlouze zašpičatělé s velmi krátkým řapíkem a jemně ochmýřené. Jeho tvar připomíná list travin. Květem je velmi nenápadný úbor zelenožluté barvy. Množství aromatických látek v estragonu je úzce vázáno na oslunění jeho stanoviště. Čím slunnější místo, tím více silic v nati a listech. Semenem estragonu je drobná nažka.
Estragon lze pěstovat ve dvou formách, ruský estragon je méně choulostivá, robustní rostlina, která ovšem není oproti druhé formě, tzv. francouzskému neboli německému estragonu, tak jemně aromatická. Francouzskému estragonu se u nás ale také daří. Je třeba jej předpěstovat ve skleníku nebo v místnosti a dále se pěstuje pouze jako letnička.
Estragon se vyznačuje sladce nahořklou, štiplavou chutí a kořenitou vůní, připomínající lékořici.
Využití:
Estragon se nejvíce používá ve francouzské kuchyni zejména jako salátové koření, do omelet, do polévek, zvěřinových, jehněčích i rybích specialit a pokrmů z mořských plodů. Skvělý je také k drůbeži. Výborně se hodí i k fazolkám, hrachu nebo bramborám. Hojně se také přidává do nakládané zeleniny. Ojediněle a ve velmi malých dávkách se používá i do dezertů a koktejlů, kterým dodá štiplavý nádech.
Estragon je nedílnou součástí dijonské hořčice a omáčky Béarnaise. Dále se z něj připravuje estragonový ocet, který má příjemně nahořklé aroma.
Estragon nepatří mezi bylinky, které se dají dlouho skladovat v lednici. Jeho listy brzy žloutnou a zahnívají, a proto se také suší nebo mrazí. Lze z něj také připravit výluh v oleji.
Estragon se do pokrmu přidává těsně před dovařením.
MŮŽETE VYZKOUŠET
- Pstruh na víně a estragonu
- Kuřecí křidélka na pomerančích a estragonu
- Zeleninový salát s mangem, krabím masem a estragonem
- Zapečené brie s žampiony, mandlemi, brandy a estragonem
- Restovaná drůbeží játra na estragonu a petrželce
- Rýžový salát se sladkým hráškem, čajotem a trochou estragonu
- Gratinované artyčoky s omáčkou z dijonské hořčice
- Dušené hovězí na estragonu a vermutu
PŮVOD, TIPY A ZAJÍMAVOSTI:
Estragon byl dříve používán jako protijed proti hadímu uštknutí a jiným jedům. Používal se také k vypuzení parazitů z organismu. Říká se, že pokud se estragon pravidelně neprotrhává, jeho jednotlivé rostliny se mezi sebou zadusí. Jeho latinský rodový název Artemisia je odvozen od jména bohyně Artemis, která byla ochránkyní panen. Byl tak pojmenován zřejmě proto, že některé druhy tohoto rodu mají abortivní účinky. Druhové jméno dracunculus znamená malý drak. Existují pro to dvě vysvětlení, jedna verze tvrdí, že je to díky větvenému kořenovému systém, který připomíná draka. Podle druhé teorie je to způsobeno tvarem listů, které připomínají dračí jazyky. Estragon se také odedávna používá v lékařství a lidovém léčitelství ke zmírnění křečí, stimulaci trávení a tvorby žluči. Dále se jeho silice využívají v likérnictví.