Detail produktu

  • Domů
  • .
  • Detail produktu

Naga Jolokia



Naga Jolokia

Charakteristika:

Tato chilli paprička patří mezi nejpálivější na světě, na Scovilleho stupnici pálivosti dosahuje od 661 451 až po 1 041 427 SHU podle původu a stádia zralosti.

Zralé papričky dorůstají délky od 60 do 85 mm a jsou zabarveny do různých odstínů oranžové a červené. Jejich povrch je zdrsněný a slupka oproti jiným chilli velice tenká.

Využití:

V Indii je Naga Jolokia užívána jako součást homeopatického žaludečního léku.

Kromě využití v kuchyni se také uplatňuje jako náplň do ručních granátů určených pro vyhánění teroristů z jejich úkrytů a jako součást vysoce účinných pepřových sprejů.

S touto papričkou zacházejte velmi optarně.

PŮVOD, TIPY A ZAJÍMAVOSTI:

Červené druhy chilli papriček jsou bohaté na vitamin C a karoten, některé vitaminy skupiny B, hořčík a železo.
Žluté a zelené papričky (nezralé) mají výrazně nižší obsah vitaminů. Chilli papričky jsou původem z amerického kontinentu, především z Jižní Ameriky, kde je jejich pěstování a užívání doloženo již v době 7 500 let př. n. l. Po jejich objevení španělskými kolonizátory se velmi rychle rozšířily i do ostatních tropických a subtropických částí světa, najdeme je tedy kromě Jižní a Střední Ameriky také v Indii, Číně, Japonsku, Vietnamu i Africe. Hojně se užívají rovněž na Balkáně. Používají se jako pokrm, koření i léčivo. Jejich léčivé účinky byly popsány již v 15. století během výprav Kryštofa Kolumba.