Detail produktu

  • Domů
  • .
  • Detail produktu

Jalapeños



Jalapeños

Charakteristika:

Paprička jalapeño (vyslovujeme chalapeňo) pochází z Mexika a je patrně nejoblíbenější papričkou na americkém kontinentu. Jalapeño dorůstá velikosti 5 až 9 cm a obvykle se sklízí ještě zelené. Zralé červené papričky jsou známé v úpravě chipotle, kdy se zbaví semínek a pak se udí. Dosahuje 2 500 až 6 000 Scovilleho jednotek pálivosti (SHU), takže se jedná o jemně až středně pálivý druh.

Využití:

Velmi oblíbené jsou papričky k přípravě různých studených i teplých omáček, past a dochucovadel. Známá je pasta Sambal vyrobená z chilli papriček, česneku, cibule, šalotky, soli, octa a cukru – používá se často v Indonésii, Malajsii na Srí Lance a v jižní Africe. Používá se jako dochucovadlo, dip nebo dresink.

Další populární pastou je tzv. Harissa, což je směs chilli papriček a česneku, typická pro severní Afriku, především Maroko, Tunisko a Alžír. Občas jsou přidávány také další přísady – koriandr, olivový olej, rajská jablíčka, kumin a další. Nejčastěji se používá k ochucení pokrmů.

Častá je kombinace chilli papriček a koriandru, který jejich chuť a výraznost výborně doplňuje a „ladí“.

Chilli papričky by se nikdy neměly konzumovat vcelku – mohly by způsobit i závažné poškození trávicího traktu!

PŮVOD, TIPY A ZAJÍMAVOSTI:

Červené druhy chilli papriček jsou bohaté na vitamin C a karoten, některé vitaminy skupiny B, potasium, hořčík a železo.