Skořice celá
- Kategorie: Koření
Charakteristika:
Skořice se vyrábí z kůry skořicovníku pravého. Jedná se o vysoce aromatické koření, chutná jemně, nasládle, ale současně i pikantně až hořce.
Čím je barva skořice světlejší, tím je koření kvalitnější. Pokud jsou kousky sušené kůry tenké, bývá jejich chuť jemnější a méně agresivní. Kvalitní skořice by měla tvarem připomínat svitek starého papíru. Kůra skořicovníku se do této podoby stočí sama během sušení na slunci.
Využití:
Použití skořice je velmi univerzální. V Evropské kuchyni se hojně používá do sladkých pokrmů, pečiva, koláčů nebo mléčné rýže. Lze ji také využít pro přípravu čokoládových nápojů, ovocných šťáv, svařeného vína, čaje a ochuceného medu. Skořice je společně s koriandrem, hřebíčkem, muškátovým oříškem a dalšími druhy koření důležitou součástí perníkové kořenící směsi.
V orientální kuchyni se často využívá k dochucení masitých i rybích pokrmů, případně zeleninových, obilných a luštěninových směsí. Pro lepší uvolnění aroma lze celou skořici krátce pražit na suché kovové pánvi nebo s ostatním kořením v trošce oleje, a teprve poté přidat do pokrmu.
MŮŽETE VYZKOUŠET
- Čaj ze zázvoru a skořice
- Ostré masové curry s několika druhy chilli papriček, kokosovým mlékem a skořicí
- Čatní z manga se skořicí a chilli
- Ryba s rajčaty, chilli salsou a skořicí
- Mascarpone vyšlehané s mlékem, cukrem a skořicí, s čerstvými jahodami, celou skořicí a lístkem máty
- Mexické mole se skořicí
- Thajské massaman curry – kuřecí prsa, kokosové mléko, arašídy, kardamom, skořice, rybí omáčka, tamarind, limetová šťáva
- Neua tun – thajská hovězí polévka s galangou, skořicí, karamelizovaným česnekem, bílým pepřem, sójovou omáčkou a koriandrem
PŮVOD, TIPY A ZAJÍMAVOSTI:
Skořicovník se nejhojněji pěstuje v oblasti jihovýchodní Asie. Skořice prospívá trávení, odstraňuje křeče, léčí průjem a zvyšuje apetit. Výtažek z kůry a listů skořicovníku se pro svoje antimikrobiální účinky používá i pro přípravu ústních vod a kosmetiky. Obsahuje mnoho silic, které prokrvují pokožku a citelně hřejí.