Detail produktu

  • Domů
  • .
  • Detail produktu

Tuřín



Tuřín

Charakteristika:

Známý také pod názvem kolník se řadí do skupiny kořenové zeleniny, je také pěstován jako krmná plodina a historicky nahrazoval v dobách nouze brambory. Vzhledem i velikostí připomínají bulvy červené řepy, mají bíle nebo žlutě zabarvenou slupku s fialovým vrškem.

Využití:

Tato zelenina má nasládlou, poněkud peprnou chuť. Tuříny se konzumují vařené, v polévkách, omáčkách a přílohách, mladé bulvy jsou chutné i za syrova. Konzumovat se však dají i listy tuřínu.

MŮŽETE VYZKOUŠET

  • Pečený tuřín s parmazánem
  • Krémová tuřínová polévka s houbami
  • Dušené jehněčí s tuřínem
  • Zapečený tuřín s mrkví
  • Tuřín s vepřovým masem
  • Bramborovo-tuřínové pyré

PŮVOD, TIPY A ZAJÍMAVOSTI:

Tuřín tvoří z 90 % voda, téměř žádný tuk, ale velké množství vlákniny. Jeho konzumace se doporučuje u diet, neobsahuje totiž téměř žádné kalorie. Nachází se v něm vitamín B, C a vápník, čistí krev od kyseliny močové a poskytuje tak úlevu lidem se dnou a revmatickými bolestmi. Je nenáročný na pěstování a navíc mrazuvzdorný, takže je oblíbený a daří se mu i v oblastech Skandinávie a Ruska. Původně však pochází ze Středomoří, odkud se rozšířil dále do Evropy.