Charakteristika:
Známý také pod názvem kolník se řadí do skupiny kořenové zeleniny, je také pěstován jako krmná plodina a historicky nahrazoval v dobách nouze brambory. Vzhledem i velikostí připomínají bulvy červené řepy, mají bíle nebo žlutě zabarvenou slupku s fialovým vrškem.
Využití:
Tato zelenina má nasládlou, poněkud peprnou chuť. Tuříny se konzumují vařené, v polévkách, omáčkách a přílohách, mladé bulvy jsou chutné i za syrova. Konzumovat se však dají i listy tuřínu.
MŮŽETE VYZKOUŠET
- Pečený tuřín s parmazánem
- Krémová tuřínová polévka s houbami
- Dušené jehněčí s tuřínem
- Zapečený tuřín s mrkví
- Tuřín s vepřovým masem
- Bramborovo-tuřínové pyré
PŮVOD, TIPY A ZAJÍMAVOSTI:
Tuřín tvoří z 90 % voda, téměř žádný tuk, ale velké množství vlákniny. Jeho konzumace se doporučuje u diet, neobsahuje totiž téměř žádné kalorie. Nachází se v něm vitamín B, C a vápník, čistí krev od kyseliny močové a poskytuje tak úlevu lidem se dnou a revmatickými bolestmi. Je nenáročný na pěstování a navíc mrazuvzdorný, takže je oblíbený a daří se mu i v oblastech Skandinávie a Ruska. Původně však pochází ze Středomoří, odkud se rozšířil dále do Evropy.