Detail produktu

  • Domů
  • .
  • Detail produktu

Topinambur



Topinambur

Charakteristika:

Jedná se o hlízy slunečnice topinambur, které jsou chuťově podobné bramborám. Protáhlé hlízy se zvrásněným povrchem a tenkou slupkou připomínají tvarem kořen zázvoru. Topinambur můžete znát také pod názvem židovské brambory nebo jeruzalémské artyčoky. Jejich délka je kolem 7–10 cm a barevné odrůdy jsou od bílé, přes červenou a fialovou až k hnědé.

Využití:

Hlízy topinambur se upravují podobně jako brambory. Jejich chuť je o poznání sladší s mírným ořechovým nádechem. Dají se upravit na mnoho způsobů, pečením, dušením, v syrovém stavu do salátů. Velice oblíbená je i topinamburová polévka, jejíž jednoduchý recept naleznete níže.

MŮŽETE VYZKOUŠET

Topinamburová polévka Ingredience:
  • 650 g topinamburu
  • 50 g másla
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku – podle chuti
  • 1 litr kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • sůl, pepř
  • čerstvá petržel
Příprava: Hlízy omyjte, oloupejte a nakrájejte na hrubší kousky. Oloupejte cibuli a česnek a nakrájejte na jemno a na másle osmahněte. Přidejte topinambury a smažte přibližně 10 minut. Přidejte vývar a nechte vařit asi půl hodiny až do změknutí. Nakonec rozmixujte, dochuťte solí, čerstvým pepřem a čerstvou petrželí.

PŮVOD, TIPY A ZAJÍMAVOSTI:

Topinambury jsou velmi vhodné pro diabetiky, protože neobsahují škrob, kterého je mnoho v bramborách. Z vitamínů a minerálů je v nich především železo, křemík, draslík a vitamín B a C.

Původně pochází ze subtropických a tropických oblastí Ameriky. Název topinambur je odvozen od jména jihoamerického indiánského kmene Tupinambů, od nichž je v 16. století získali francouzští námořníci a kolonisté v Brazílii.