Topinambur
- Kategorie: Lahůdková zelenina
Charakteristika:
Jedná se o hlízy slunečnice topinambur, které jsou chuťově podobné bramborám. Protáhlé hlízy se zvrásněným povrchem a tenkou slupkou připomínají tvarem kořen zázvoru. Topinambur můžete znát také pod názvem židovské brambory nebo jeruzalémské artyčoky. Jejich délka je kolem 7–10 cm a barevné odrůdy jsou od bílé, přes červenou a fialovou až k hnědé.Využití:
Hlízy topinambur se upravují podobně jako brambory. Jejich chuť je o poznání sladší s mírným ořechovým nádechem. Dají se upravit na mnoho způsobů, pečením, dušením, v syrovém stavu do salátů. Velice oblíbená je i topinamburová polévka, jejíž jednoduchý recept naleznete níže.MŮŽETE VYZKOUŠET
Topinamburová polévka Ingredience:- 650 g topinamburu
- 50 g másla
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku – podle chuti
- 1 litr kuřecího nebo zeleninového vývaru
- sůl, pepř
- čerstvá petržel
PŮVOD, TIPY A ZAJÍMAVOSTI:
Topinambury jsou velmi vhodné pro diabetiky, protože neobsahují škrob, kterého je mnoho v bramborách. Z vitamínů a minerálů je v nich především železo, křemík, draslík a vitamín B a C.Původně pochází ze subtropických a tropických oblastí Ameriky. Název topinambur je odvozen od jména jihoamerického indiánského kmene Tupinambů, od nichž je v 16. století získali francouzští námořníci a kolonisté v Brazílii.