Limetové listy
- Kategorie: Koření
Charakteristika:
Ve skutečnosti se nejedná o listy limety, ale rostliny z podrodu citrusovníku jménem Kaffir. Vůně listů kaffir lime je nezaměnitelná, silně citrusová, avšak se zajímavým nasládlým podtextem. Vůně listů se plně rozvine teprve po rozdrcení či tepelné úpravě. Listy mají zvláštní tvar, jsou jakoby složeny ze dvou lístků, které jsou spojeny nepatrnou stopkou.
Využití:
V Thajsku a Malajsii jsou listy při vaření užívány ke zvýraznění citronové chutě pokrmů. Listy se roztrhají, jemně rozmačkají, a pak jsou použity do polévek či do dušených pokrmů. Sušené listy je dobré nejdříve rozdrtit v hmoždíři a zalít malým množstvím horké vody, jsou pak stejně chutné jako listy čerstvé. Lze je však také vhodit do pokrmů a po uvaření vytáhnout.
Limetovými listy je možno nahradit v receptech častěji uváděnou citrusovou kůru. Aroma a chuť jsou poté jemnější, méně agresivní a přirozenější.
S limetovými listy se většinou zachází podobně jako s bobkovým listem. Lze jimi ochutit například kuřecí vývar, dušené maso nebo lístky nadrtit do jemných salátů. Zajímavé je použití v boršči. Pečené ryby lze připravit na loži v pekáči vystlaném limetovými listy. Po dovaření se v evropské kuchyni listy z pokrmu obvykle vyndávají. Lze je ovšem také nasekat a posypat jimi hotový pokrm.
Chuť limetových listů se výrobně kombinuje s bazalkou, chilli, koriandrem, tamarindem, citronovou trávou, mátou, kurkumou či kokosovým mlékem.
MŮŽETE VYZKOUŠET
- Pečené kuře s citronovou trávou, galgánem a limetovými listy
- Raviolli s lososem na wasabi a omáčkou z limetových listů
- Dušené vepřové maso s česnekem, limetovými listy a kokosovým mlékem
- Kuřecí kousky v omáčce z limetových listů, tamarindu a chilli
- Losos s oříškovou omáčkou s citronovou trávou, chilli a limetovými listy
PŮVOD, TIPY A ZAJÍMAVOSTI:
Limetové listy se nejvíce pěstují v jihovýchodní Asii, především v Thajsku, Malajsii, Indonésii, ale také v Kambodži nebo Laosu.