Detail produktu

  • Domů
  • .
  • Detail produktu

Řeřicha zahradní



Řeřicha zahradní

Charakteristika:

Řeřicha je jednoletá rostlina z čeledi brukovitých. Dospělá rostlina má svěže zelené oválné zprohýbané listy s vlnitým okrajem. Kvete bíle. Jako zelenina se ale konzumují spíše klíční rostliny. Jejich stonky jsou průsvitné a na vrcholku je trojice sytě zelených lístků. Lístky jsou celokrajné do půl centimetru dlouhé a asi milimetr široké. Na naklíčené řeřiše lze najít i zbytky černých semínek, které nejsou nijak závadné a není nutno je odstraňovat. Naklíčená řeřicha se prodává v malých krabičkách, ze kterých se jednoduše vyjímá. Řeřicha prvotřídní kvality se pozná podle svěže zelené barvy, vzpřímených nepolehlých rostlineka samozřejmostí je nepřítomnost plísně a hniloby na substrátu.Chuť řeřichy je příjemně štiplavá jako třeba u ředkviček, s nimiž je příbuzná.

Využití:

Řeřicha se používá zejména čerstvá. Její devizou jsou vitamíny a svěží štiplavost. Obojí se vařením vytrácí, a proto se zásadně nevaří a pokud se přidává do teplých jídel, vždy až po stažení z plotny. Řeřicha je skvělá do každého salátu, výborně se doplňuje například s pořádně vyzrálými rajčaty, výtečná je do okurkového salátu, ale i s čekankou nebo jinou listovou zeleninou dokáže divy. Můžete ji použít do dipů, pomazánek a studených omáček na maso, na ryby nebo grilovanou zeleninu. Dá se také použít místo pažitky nebo petrželky na brambory nebo do rýže i do těstovinového salátu. Výhonky řeřichy jsou dobré také do sendvičů a plněných baget místo listové zeleniny. Pokud je substrát dostatečně zásoben vodou, vydrží řeřicha relativně dlouho v lednici. Když začnou rostlinky poléhat, je třeba ji urychleně zkonzumovat.

MŮŽETE VYZKOUŠET

  • Guacamole s řeřichou na kukuřičné tortille
  • Špagety s uzeným lososem, řeřichou a midi brokolicí
  • Smažená rýže s kuřecím masem, mungo klíčky, řeřichou a srdíčky artyčoků
  • Paštika z husích jater s černým rybízem a řeřichou
  • Pomazánka z kozího sýra s řeřichou a paprikou
  • Hovězí steak s česnekovou majonézou s řeřichou
  • Těstovinový salát s grilovanou rybou, řeřichou a pikantním jogurtovým dresingem
  • Krémová řeřichová polévka s opečenými kolečky pórku

PŮVOD, TIPY A ZAJÍMAVOSTI:

Řeřicha je jedním z významných zdrojů vitamínu C, ale i vitamínu B a beta karotenu. Z minerálů stojí za zmínku značný obsah železa, draslíku a hořčíku. Pro svůj vysoký obsah vitamínu C byla ve starověku používána jako prevence proti kurdějím. Díky tomu, že je řeřicha dostupná po celý rok ve stejně dobré kvalitě, je nedocenitelnou zeleninou zejména v zimě, kdy je většina zeleniny v nedostatku, má horší kvalitu nebo je příliš drahá. Řeřicha se dá velmi jednoduše pěstovat také doma. Při pěstování je ale důležitá volba takového substrátu, který nebude ulpívat na koříncích rostlinek. Přestože je řeřicha nejznámějším druhem výhonků, není to zdaleka druh jediný. Často se takto pěstují i jiné aromatické rostliny včetně bylinek, cibulovin, hořčice nebo chilli.