Charakteristika:
Zelená papája je nezralý plod papáji, kterou známe jako ovoce. Protáhlé oválné duté plody váží cca 1–1,5 kg a jsou tmavě zelené. Hladká, pevná, šťavnatá a křehká dužina je bílá až jemně zelenkavá či narůžovělá, s malými kulatými bílými semínky, soustředěnými uprostřed v dutině plodu. Chuť zelené papáji je velmi jemná až fádní, proto se dá kombinovat takřka s jakýmikoliv přísadami.
Plody zelené papáji jsou pevné a na omak tvrdé, beze skvrn a s lesklou slupkou. Konzumuje se bez slupky a bez semen.
Po rozpůlení plodu se vydlabou semena, oloupe se slupka a dužina se nakrájí nebo častěji nastrouhá na dlouhé tenké nudličky (podobné nudličkám julienne).
Využití:
Zelená papája se konzumuje syrová i vařená, tepelné úpravy jsou však častější, především v thajské kuchyni, kde má časté využití v dušených směsích, různých variantách curry a v salátech. Díky obsahu papainu – trávicího enzymu – se používá do marinád, v nichž výborně zkřehne i velmi tuhé maso. Obsažený pektin naopak umožňuje použít papáju k přípravě různých želé.
MŮŽETE VYZKOUŠET
- Thajský salát se zelenou papájou, krevetami, zelenými fazolkami, cherry rajčátky, limetou a arašídy
- Zelená papája s vepřovým masem, krevetami a zeleninou
- Zelená papája naložená v octu se solí a chilli papričkami
- Kuřecí polévka se zázvorem, zelenou papájou, karotkou, cibulí a šalotkou
- Kandované kousky zelené papáji
- Som tum – thajský salát se zelenou papájou, sušenými krevetami, tamarindovou omáčkou, česnekem, chilli papričkami, limetami a karotkou
- Salát ze zelené papáji a kuřecího masa (lze vytvořit varianty s vepřovým masem nebo krevetami), s koriandrem, mátou, limetovou šťávou, šalotkou, rajčátky, chilli papričkami a česnekem
- Achali ya papai bichi – čatní z nakrájené zelené papáji, cibulek, limetové šťávy, habanero papriček, zázvoru, česneku, kuminu, pepře a kurkumy
PŮVOD, TIPY A ZAJÍMAVOSTI:
Papaya je jedním z nejzdravějších druhů ovoce, obsahuje vitaminy A, B i C a velké množství vápníku. Díky vysokému obsahu trávicího enzymu papainu podporuje zdravé zažívání. Pěstuje se ve většině zemí s tropickým klimatem – v Jižní Americe, Indii, jižní Africe, jihovýchodní Asii a Střední Americe. Ženy v Indii, na Srí Lance, v Pákistánu a v dalších částech světa používaly zelenou papáju ve velkých dávkách jako antikoncepci nebo prostředek k vyvolání potratu.