Detail produktu

  • Domů
  • .
  • Detail produktu

Meloun žlutý



Meloun žlutý

Charakteristika:

Žlutý meloun je asi nejběžnějším medovým melounem, který se u nás prodává v široké škále velikostí. Patří do čeledi tykvovitých, kam se řadí také dýně, okurky, cukety nebo patisony. Vzhledem k tomuto botanickému řazení se melouny označují za zeleninu. Plody žlutého melounu tvarem připomínají ragbyový míč. Kůra je poměrně silná a pevná, má kanárkově žlutou barvu a je lehce zprohýbaná. Uvnitř kůry se skrývá krémově zbarvená šťavnatá dužina. Síla dužiny je závislá na velikosti plodu, ale průměrně se pohybuje kolem 4 cm. Dutina v dužině je vyplněna drobnějšími zašpičatělými semeny uloženými do tří slizovitých vaků. Dužina žlutého melounu je v plné zralosti plná sladké šťávy a příjemně voní.

Využití:

Žlutý meloun je podobně jako vodní meloun perfektním letním osvěžením. Konzumuje se tedy jak samotný, zbavený semínek a kůry a nakrájený na kousky, tak jej lze kombinovat s libovolným, nejlépe barevně výrazným ovocem. Krásně vypadá i chutná s černým i červeným rybízem, malinami nebo borůvkami.

Žlutý meloun se ale využívá i do sladkého pečiva, jako součást předkrmů a studených krémových polévek. Často se kombinuje se zeleninou ke zpestření salátů a mís. Dá se z něj připravovat široká škála dipů, omáček a marinád, které získají díky žlutému melounu nasládlou chuť a přitom nepřebijí chuť masa. Kombinovat se dá s jakýmkoli druhem masa i ryb a mořských plodů. V neposlední řadě se dá vydlabaný žlutý meloun využít jako servírovací miska pro nejrůznější dezerty, ovocné i zeleninové saláty. Pevná nerozpadavá dužina tohoto typu melounu se také výborně hodí k výrobě 'jedlých dekorací'.

MŮŽETE VYZKOUŠET

  • Kuřecí chilli s ovocem a žlutým melounem zapečené v chlebu
  • Studená polévka ze žlutého melounu, okurky a červené papriky s krabím masem a pažitkou
  • Losos v melounové salse s jalapeňem a čerstvou mátou
  • Zelný salát se žlutým melounem, ananasem, česnekovým dresinkem a čerstvou petrželkou
  • Sýrový dort s melounovým pyré a plátky kokosu
  • Sladká pizza s ricottou, žlutým melounem, malinami a broskvemi
  • Rýžový nákyp se žlutým melounem, čerstvou vanilkou a rumovými rozinkami
  • Zapečené vepřové panenky v pikantní omáčce ze žlutého melounu a rozmarýnu

PŮVOD, TIPY A ZAJÍMAVOSTI:

Žlutý meloun pochází z Asie, ale dnes se pěstuje téměř na všech kontinentech. K nám se dováží zejména z Itálie a Španělska, kde patří mezi běžně pěstované plodiny. Tento plod je bohatý na vitamíny A, B a C, vápník a draslík. Kombinace těchto minerálů a vitamínů posiluje rovnováhu metabolismu, a proto je vhodný pro diabetiky. Žlutý meloun dokáže pomoci při spálení od slunce. Plátky jeho dužiny chladí a vyživují poškozenou pokožku. Nejen proto se také často využívá v kosmetice, jeho příjemná vůně zatraktivní každou pleťovou masku. Díky nízkému obsahu energie je doporučován v mnoha dietách, i když jeho obsah cukru je daleko vyšší než je tomu u melounu vodního. Žlutým melounem se někdy nazývají také hybridy vodního melounu se žlutou dužinou.