Detail produktu

  • Domů
  • .
  • Detail produktu

Meloun galia



Meloun galia

Charakteristika:

Meloun galia patří mezi cukrové melouny. Jedná se o hybrid žlutého melounu a melounu cantaloupe, který vznikl v 70. letech minulého století. Jeho plod je pokryt kůrou žluté barvy různé sytosti, ze které vystupují husté jizvičky připomínající síť. Proto se tomuto a podobným melounům někdy říká síťované. Meloun galia je uvnitř světle zelený až žlutý nebo barva přechází od zelené u kůry ve žlutou směrem do středu podle stádia zralosti. Síla dužiny je závislá na odrůdě a na velikosti plodu, průměrně se pohybuje okolo 3,5 cm. Dutinu v dužině vyplňují semena obalená slizovitou hmotou. Semena jsou zbarvena krémově a připomínají malá dýňová semínka. Meloun galia patří mezi aromatické melouny, jeho vůně je výrazně cukrová stejně jako jeho chuť.

Využití:

Meloun galia, přestože u nás se konzumuje především v čerstvém stavu a samotný, má velmi široké použití do ovocných salátů, velmi dobře se kombinuje s kyselejším a barevným ovocem jako je rybíz, jahody, borůvky nebo citrusy. Lze jej použít i do zeleninových salátů a předkrmů. Zejména v kombinaci s lososem, proscciutem nebo jiným marinovaným či sušeným masem je nejběžnějším osvědčeným středomořským předkrmem. Meloun galia se dá použít i do moučníků jako náplň, ale strouhaný i jako příměs do těsta, kterému dodá vláčnost a aroma. V přímořských oblastech se také často používá do krémových polévek, které se podávají většinou studené a jejich recept se liší kraj od kraje. V neposlední řadě je skvělý do čerstvých džusů, koktejlů a zmrzlinových pohárů.

Zralost melounu galia se pozná podle vůně, která je při pokojové teplotě patrná těsně u stopky. Zralé plody nejsou většinou zcela tvrdé, po silném stisku lehce pruží. Barva slupky není příliš spolehlivým ukazatelem zralosti. Podtržené melouny galia dozrávají při pokojové teplotě a o něco pomaleji i v lednici.

MŮŽETE VYZKOUŠET

  • Krémová polévka z melounu galia s trochou bílého vína a sekanou čerstvou bazalkou
  • Vláčný perník s melounem galia s mandlovým krémem
  • Domácí melounová zmrzlina s kousky čokolády a sekanou mátou
  • Smoothie s galia melounem, jahodami, banánem a lžičkou jogurtu
  • Melounové čatní s kaki, zázvorem a římským kmínem
  • Ovocný salát s melounem galia, borůvkami a vanilkovým krémem
  • Salát s melounem galia, ramiro paprikami, parmezánem a pikantními krutony
  • Marinovaný sleď s melounem galia a čerstvým tymiánem

PŮVOD, TIPY A ZAJÍMAVOSTI:

Název galia vychází z hebrejského slova znamenající 'vlna'. Původ jeho názvu odpovídá i původu tohoto hybridu, meloun galia byl totiž vyšlechtěn v Izraeli, kde se stal velmi oblíbeným ovocem. Meloun galia se řadí do zeleniny, i když svým využitím u nás se podobá spíše ovoci. Je to dáno charakterem tohoto plodu a příbuzností například s okurkami, dýní a cuketou. Meloun galia se kromě Izraele pěstuje zejména v Jižní Americe, Africe a v létě také ve Španělsku a Itálii. Tyto plody se vyznačují vysokým obsahem vody a značným množstvím cukru.