Detail produktu

  • Domů
  • .
  • Detail produktu

Meloun cantaloupe



Meloun cantaloupe

Charakteristika:

Meloun cantaloupe botanicky patří do čeledi tykvovitých spolu s okurkou, dýní nebo kiwanem. Hmotnost tohoto plodu se pohybuje mezi 0,5–5kg. V obchodech je ale nejběžnější meloun cantaloupe kolem 1kg. Základní barva slupky je světle šedozelená a z povrchu vystupují drsné jizvy tvořící bílošedou síť.Zajímavé je, že tyto reliéfy jsou zcela jiné u afrických, evropských a amerických druhů. Většina melounů cantaloupe má tuto síť přerušenou tmavě zelenými rýhami, které se spojují ve stopce a jizvě po opadu květu. Existují ale i cantaloupy bez těchto rýh, které jsou lehce zaměnitelné s melounem galia. Dužina melounu cantaloupe je sytě oranžová, kolem 4 cm silná. Uvnitř dužiny je dutina vyplněná semínky obalenými ve stejně oranžové slizovité hmotě. Chuť melounu cantaloupe je příjemně sladká a velmi aromatická připomínající sladkou karotku a mango. Dužina zralého plodu je měkká a konzistencí se podobá zralé hrušce.

Využití:

Meloun cantaloupe se nejčastěji konzumuje čerstvý jako dezert nebo se přidává do ovocných salátů, koktejlů, smoothies, zmrzlinových pohárů. Meloun cantaloupe je asi nejlepší ledově vychlazený a díky nápadné barvě krásně vypadá v kontrastu s melouny se žlutou dužinou a vodními melouny. Skvělý je ale také do studených polévek a krémů, v kombinaci s prosciuttem nebo marinovaným masem jako předkrm a také jej lze přidat do masitých jídel podobně jako ananas nebo broskve. Skvěle se doplňuje i se zeleninou. Aroma melounu cantaloupe se dá také využít při přípravě dipů i marinád ke grilování. Před konzumací se plod rozkrojí napůl a lžičkou se odstraní semínka. Potom se ostrým nožem odřízne dužina od slupky. Meloun cantaloupe se většinou sklízí před plnou zralostí, aby se prodloužila jeho trvanlivost. Po sklizni ale zvolna sám dozrává. Správně zralý meloun má mírně pružnou slupku a již z dálky až téměř květinově voní.

MŮŽETE VYZKOUŠET

  • Pečené kuře na melounu cantaloupe a šalotce
  • Studená krémová polévka z melounu cantaloupe se zakysanou smetanou
  • Salát s avokádem, melounem cantaloupe, mangem a čerstvým koriandrem
  • Kuřecí salát s celerem, melounem cantaloupe, bílými hrozny a trochou majonézy
  • Ovocné špízy v čokoládě s třemi druhy melounu a broskvemi
  • Galia a cantaloupe s malinovou omáčkou a vanilkovým tvarohem
  • Piškotový koláč s melounem galia a mátovým želé
  • Barvený salát s cantaloupem, baby špenátem, česnekovým dresinkem a mátovými lístky

PŮVOD, TIPY A ZAJÍMAVOSTI:

Označení cantaloupe se dříve používalo pro melouny s oranžovou dužinou a hladkou kůrou. Až druhotně se toto označení zavedlo k označení melounů se síťovanou kůrou. Melouny cantaloupe mají velkou historii pěstování. Oblíbené byly již ve starověkém Egyptě a později i v Řecku a Římě. Přestože jeho použití a značná sladkost řadí meloun cantaloupe zdánlivě mezi ovoce, jedná se o zeleninu. Z tohoto typu melounu vznikl zkřížením se žlutým melounem meloun galia. Meloun cantaloupe je bohatý na vitamín C a B a provitamín A. Kromě toho obsahuje také polyfenolické antioxidanty, které mají blahodárné účinky na kardiovaskulární systém a posilují imunitu.