Charakteristika:
Mangold mini je velmi malým a křehkým druhem mangoldu. Je sice blízkým příbuzným salátové řepy cukrovky, avšak podobný je spíše špenátu a podobně jako špenát se také připravuje. Jedlou částí mangoldu jsou jeho listy i řapíky. Čepele listů jsou světle zelené a barva řapíku je bělavá nebo červená. Mangold nevytváří uzavřené hlávky.
Čerstvý mangold má pevné řapíky a čerstvé, křehké lístky. Nesmí být příliš měkký, zvadlý. Uchovává se v lednici, ale nevydrží uskladněný příliš dlouho.
Využití:
Z mangoldu zpracováváme jeho nasládlé listy se slabou řepnou příchutí a řapíky, které se loupou a připravují podobně jako chřest.
Mangold můžeme jíst syrový jako součást salátů nebo tepelně upravený. Skvěle chutná s rybím a jehněčím masem nebo ve středomořské zelenině. Drobné lístky přidáváme i do polévek, omáček, slaných závinů, koláčů nebo palačinek. Velmi chutné je spojení mangoldu s různými druhy sýrů a často se listy mangoldu právě se sýry zapékají. Dále se mohou využít na různé závitky a rolky s nádivkou. Často jej nalezneme v indických či čínských pokrmech. Indičtí horalové nejčastěji připravují lístky mangoldu na curry. Takto ochucený se jí samotný nebo jako příloha k rýži a luštěninám.
MŮŽETE VYZKOUŠET
• Salát s kuřecím masem, mangoldem, červenou cibulkou a hořčičnou zálivkou
• Mangold lehce podušený jako špenát a zjemněný máslem – jako příloha
• Quiche s mini mangoldem
• Palačinky s mangoldem a smetanou
• Mangold na másle s česnekem, mandlemi a smetanou
• Kachní prsa s fíky a mini mangoldem v omáčce z medu, zázvoru, chilli, a sójové omáčky
• Mangold na zázvoru a chilli, smažený ve wok pánvi, podávaný se sezamovou omáčkou
• Salát s mladým mangoldem, kozím sýrem, oříšky a balzamikem
PŮVOD, TIPY A ZAJÍMAVOSTI:
Mangold je rostlina pocházející z Číny, známá již v období antiky. Dnes je hodně rozšířená v Evropě a Severní Americe. Obsahuje vitamin K, E, C, provitamin A, železo, betakaroten, kyselinu listovou, hořčík a vápník. Je velmi dobře stravitelný a lehký.