Charakteristika:
Kiwano je zelenina s plody velkými asi 10 cm, oválného tvaru se špičatými konickými růžkovitými výrůstky po celém povrchu. Zralé plody mají jasně oranžovou barvu. Uvnitř je zelená, jako želé měkká a šťavnatá dužina s mnoha křehkými křupavými semínky, podobná vnitřní dužině zralé okurky, kterou připomíná i chuťově, ovšem s nasládlým, mírně navinulým, banánům, kiwi a limetě podobným nádechem.
Plody nejsou vhodné k dlouhému skladování. Slupka zralého kiwana včetně výstupků je světle oranžová a měla by být pevná, beze skvrn a pohmožděnin. V některých oblastech se jí plody i nezralé, kdy jsou kyselejší, s více zeleninovou chutí.
Využití:
Chuťově se hodí k použití jak do slané, tak i sladké kuchyně. Konzumuje se pouze šťavnatá dužina se semínky, případně šťáva. Plody se rozpůlí a dužina se dlabe lžičkou. Pro získání šťávy vložíme dužinu se semeny na jemné sítko a pomocí lžíce nebo jiného vhodného nástroje vymačkáme šťávu. Dekorativní slupku je možné po vydlabání dužiny naplnit zmrzlinou, pudinky, krémy, ovocnými saláty a jinými dezerty.
MŮŽETE VYZKOUŠET
• Vodka s kiwi, kiwanem, cointreau a ledem
• Dresink z kiwana (kiwano, sůl, pepř, olivový olej, brusinky, hořčice, česnek, voda)
• Ovocný salát z cukrového melounu s kiwanovou šťávou, piniovými oříšky, medem a limetovou šťávou
• Sorbet z kiwana, banánu a ananasu
• Salsa z ananasu a kiwana, jalapeño, cibulky, česneku, koriandru a limetové šťávy
• Mražená dužina kiwana smíchaná s cukrem
PŮVOD, TIPY A ZAJÍMAVOSTI:
Kiwano obsahuje významné množství vitaminu C, draslíku a hořčíku. Pochází z jižní a střední Afriky. Ve 20. století bylo domestikováno v Austrálii a na Novém Zélandu.
Název kiwano není skutečným jménem plodu, jedná se o obchodní značku jednoho novozélandského producenta, která se celosvětově vžila jako označení tohoto exotického plodu.