Detail produktu

  • Domů
  • .
  • Detail produktu

Hrášek císařský



Hrášek císařský

Charakteristika:

Císařský hrášek neboli mangetout patří stejně jako cukrový hrášek mezi odrůdy, u které se konzumují celé lusky se semeny, je však o mnoho plošší. Jeho lusky jsou jasně a sytě zelené, dlouhé cca 4–6 cm. Oblíbený je v asijských zemích, především v čínské kuchyni.

Využití:

Mangetout můžeme konzumovat syrový, ale pro jeho méně sladkou chuť je lepší tepelně upravený. Připravují se z něj polévky, přílohy, dále se podává s rýží, těstovinami nebo v salátech. Hojně se využívá také ve studené kuchyni a častou kombinací je hrášek s karotkou nebo zrny cukrové kukuřice. Výborný je v pokrmech typu stir-fry v kombinaci s česnekem. Je velmi oblíbený v čínských pokrmech, kde se nejčastěji objevuje nakrájený, osmahnutý s česnekem a korýši (krabi, krevety).

MŮŽETE VYZKOUŠET

• Může se konzumovat syrový, ale daleko lepší na rozdíl od sugarsnaps je v tepelné úpravě • Asijské pokrmy ve wok pánvi- vepřové maso s mangetout, sezamovými semínky a citronovou šťávou • Smažené nudle s mangetout, klíčky a červenou paprikou • Dušený na másle se žlutou cuketou a ředkvičkami • Krémová polévka z mangetout ochucená mátou • Rybí vývar s krevetami a mangetout

PŮVOD, TIPY A ZAJÍMAVOSTI:

Je bohatým zdrojem vlákniny. Je jednou z nejstarších pěstovaných plodin na světě, existují důkazy, že na hranici mezi dnešním Thajskem a Barmou (dnešní Myanmar) byl pěstován již před 12 000 lety. Angličané jej také pojmenovali Snowpeas, protože tato rostlina má schopnost přežít zasněžená celou zimu bez újmy. Díky této odolnosti se hrášku dařilo v horských oblastech a jeho původ sahá i do vysoko položeného Tibetu.