Charakteristika:
Zelené fazolky jsou nezralými lusky až 130 různých druhů fazolí. Mají protáhlý štíhlý tvar se zřetelnou podélnou spárou, na koncích jsou zašpičatělé. Jsou různých velikostí – od malých tenkých haricots verts, které jsou dlouhé cca 8 cm, tenké a mají velmi jemnou a příjemnou chuť, až po druhy dlouhé do 20 cm (například klasické americké green beans, které jsou robustnější, se syrovější chutí). Barva může být zelenobílá, světlezelená až tmavší zelená. Mají zeleninovou nasládlou chuť, která lehce připomíná hrášek, ale je zemitější, asi jako některé typy brukví.
Poměrně dlouho vydrží uskladněné v chladu, lze je i nakládat do sladkokyselého nálevu nebo mrazit, ale jejich chuť nejlépe vynikne v čerstvém stavu. Čerstvé fazolky mají stejnoměrnou barvu bez hnědých skvrn a svraštělých, zahnědlých konečků.
Jsou pružné a křehké, při ohnutí se snadno zlomí.
Využití:
Nejjemnější zelené fazolky lze konzumovat syrové, v salátech nebo jako součást přílohy, větší druhy je možné vařit, dusit, osmahnout na másle či olivovém oleji, vynikající jsou na slanině – tato kombinace se velmi často přidává ke steakům. Používají se rovněž do polévek, zeleninových směsí a omáček. Velké druhy se krájí na dílky a před přípravou krátce vaří nebo dusí, z některých je třeba odstranit již poměrně silné a tuhé vlákno, které vede po celé délce středové spáry.
MŮŽETE VYZKOUŠET
• Zelené fazolky na smetaně s koprem
• Zapečené green beans se sýrem a šunkou
• Hovězí steak se smetanovými bramborami a haricots na anglické slanině
• Smetanová polévka s baby karotkou a green beans
• Zelené fazolky se sladkými bramborami
• Green beans s čedarem, cibulkami, slaninou a kysanou smetanou
PŮVOD, TIPY A ZAJÍMAVOSTI:
Zelené fazolky obsahují velké množství vitaminu C, minerálních látek a vlákniny. Pěstují se takřka celosvětově, největšími producenty jsou Čína, Indonésie, Turecko a Indie. Jsou velmi populární v USA, především při přípravě tradičních pokrmů u příležitosti Thanksgiving.