Charakteristika:
Tato zelenina se vzhledově podobá křenu a chutná jako pastinák. Dorůstá délky až 40 cm a v průměru má až 4 cm. Jako u další kořenové zeleniny, jeho hlavní sezóna je od podzimu do jara. Jeho dužina je bílá, když ji rozkrojíte nebo narušíte, začne z ní vytékat hustá bílá šťáva.
Využití:
Černý kořen se jí zasyrova v salátech, pomazánkách, anebo jej můžete připravit obdobně jako chřest. Gratinuje se, dusí nebo smaží. Zajímavou chuť dodá polévkám v kombinaci s kořenovou a jarní zeleninou.
Pokud je kořen po oloupání příliš lepkavý, spařte jej vroucí vodou nebo použijte rukavice. Pokud máte listové výhonky, upravte je obdobně jako špenát.
MŮŽETE VYZKOUŠET
Pyré z černého kořene s křenem
Ingredience:
- 1 kg černého kořene
- 2 lžíce citrónové šťávy
- 1 stroužek česneku
- 2 a půl lžíce másla
- smetana a křen podle chuti
- sůl
Příprava:
Do větší mísy nalijte studenou vodu a přidejte citrónovou šťávu. Oloupejte černý kořen, nakrájejte na asi 5 cm kousky a ponořte do kyselé lázně, aby nezhnědnul. Následně černý kořen společně s česnekem zalijte vařící vodou a nechejte vařit asi 10 minut, dokud nezměknou. Sceďte a rozmixujte s máslem, smetanou, nastrouhaným křenem a solí. Můžete ozdobit čerstvou petrželí nebo jinými bylinkami. Pyré se dá také přidáním mléka změnit na chutnou polévku.
Další tipy pro použití:
- Pomazánka z černého kořene
- Dušený černý kořen s rajčaty a cuketou
- Černý kořen s bešamelovou omáčkou
- Soté z černého kořene, okounem a olivovou tapenádou
- Salát z černého kořene s artyčoky
PŮVOD, TIPY A ZAJÍMAVOSTI:
Černý kořen obsahuje velké množství vody, sacharidů, vlákniny, bílkovin, tuků a inulinu, vhodného pro diabetiky. Je zdrojem vitaminů A, B1, B2, C a E. Z minerálních látek obsahuje draslík, fosfor, hořčík, vápník a železo. Nachází se v něm látka allantoin, která podporuje léčbu ran, trávení a činnost žláz s vnitřní sekrecí. Má minimální kalorickou hodnotu, takže se výborně hodí do dietního jídelníčku, zároveň ale také podporuje chuť k jídlu.
Využívá se také k obnově pochodů v trávicí soustavě například po střevní chřipce. Pomáhá i při dně, revmatických chorobách a působí pozitivně na nervovou soustavu jako sedativum.
Černý kořen se začal pěstovat a využívat v gastronomii v jižní Evropě a na Blízkém východě v 16. století. Lidé tenkrát věřili, že když jej vloží do úst hada, tak zemře. Používal se také k léčbě dýmějového moru.