Detail produktu

  • Domů
  • .
  • Detail produktu

Černý kořen



Černý kořen

Charakteristika:

Tato zelenina se vzhledově podobá křenu a chutná jako pastinák. Dorůstá délky až 40 cm a v průměru má až 4 cm. Jako u další kořenové zeleniny, jeho hlavní sezóna je od podzimu do jara. Jeho dužina je bílá, když ji rozkrojíte nebo narušíte, začne z ní vytékat hustá bílá šťáva.

Využití:

Černý kořen se jí zasyrova v salátech, pomazánkách, anebo jej můžete připravit obdobně jako chřest. Gratinuje se, dusí nebo smaží. Zajímavou chuť dodá polévkám v kombinaci s kořenovou a jarní zeleninou.

Pokud je kořen po oloupání příliš lepkavý, spařte jej vroucí vodou nebo použijte rukavice. Pokud máte listové výhonky, upravte je obdobně jako špenát.

MŮŽETE VYZKOUŠET

Pyré z černého kořene s křenem Ingredience:
  • 1 kg černého kořene
  • 2 lžíce citrónové šťávy
  • 1 stroužek česneku
  • 2 a půl lžíce másla
  • smetana a křen podle chuti
  • sůl
Příprava: Do větší mísy nalijte studenou vodu a přidejte citrónovou šťávu. Oloupejte černý kořen, nakrájejte na asi 5 cm kousky a ponořte do kyselé lázně, aby nezhnědnul. Následně černý kořen společně s česnekem zalijte vařící vodou a nechejte vařit asi 10 minut, dokud nezměknou. Sceďte a rozmixujte s máslem, smetanou, nastrouhaným křenem a solí. Můžete ozdobit čerstvou petrželí nebo jinými bylinkami. Pyré se dá také přidáním mléka změnit na chutnou polévku. Další tipy pro použití:
  • Pomazánka z černého kořene
  • Dušený černý kořen s rajčaty a cuketou
  • Černý kořen s bešamelovou omáčkou
  • Soté z černého kořene, okounem a olivovou tapenádou
  • Salát z černého kořene s artyčoky

PŮVOD, TIPY A ZAJÍMAVOSTI:

Černý kořen obsahuje velké množství vody, sacharidů, vlákniny, bílkovin, tuků a inulinu, vhodného pro diabetiky. Je zdrojem vitaminů A, B1, B2, C a E. Z minerálních látek obsahuje draslík, fosfor, hořčík, vápník a železo. Nachází se v něm látka allantoin, která podporuje léčbu ran, trávení a činnost žláz s vnitřní sekrecí. Má minimální kalorickou hodnotu, takže se výborně hodí do dietního jídelníčku, zároveň ale také podporuje chuť k jídlu. Využívá se také k obnově pochodů v trávicí soustavě například po střevní chřipce. Pomáhá i při dně, revmatických chorobách a působí pozitivně na nervovou soustavu jako sedativum. Černý kořen se začal pěstovat a využívat v gastronomii v jižní Evropě a na Blízkém východě v 16. století. Lidé tenkrát věřili, že když jej vloží do úst hada, tak zemře. Používal se také k léčbě dýmějového moru.