Bobkový list
- Kategorie: Koření
Charakteristika:
Bobkový list jsou listy vavřínu vznešeného, stálezeleného stromu dorůstajícího asi 7m. Jeho větve jsou oblé, v mládí jsou tmavě purpurově hnědé, starší výhony šednou. Listy jsou tuhé, kožovité, kopinaté, úzce zašpičatělé se silnými řapíky. Jejich barva je na líci sytě zelená, na rubu olivová. Na obou stranách listu je velmi dobře patrná žilnatina. Zelenolisté odrůdy ale nejsou jedinou pěstovanou formou vavřínu. Existuje i zlatolistá odrůda (‚Aurea‘), jejíž výhonky jsou dokonce o něco odolnější než mladé listy nativní formy a zlatolistý strom lépe obrůstá při pomrznutí. Květy vavřínu jsou nenápadné, bíle nebo světle žlutě zbarvené se čtyřmi květními plátky. Plody jsou tmavě purpurové až černé. Aroma bobkového listu je značně silnější než jeho chuť, která je štiplavá a nahořklá. Po sušení se aroma mění na spíše bylinné a lehce květinové.
Kromě vavřínu je za bobkový list ‚bay leaf‘ považováno i několik jiných rostlin s podobnými listy ale jinou vůní a chutí.
Využití:
Bobkový list se používá zejména do smetanových omáček, do vývarů, aromatických polévek, hodí se do kyselých jídel, k nakládání hub, zeleniny, ale i masa. Přidává se do pečeně a hodí se i do nejrůznějších marinád. Jeho jemné aroma obohatí chuť rýže a mořských ryb. Vynikající je také k okořenění octa a oleje. Bobkový list nemá místo jen ve slaných pokrmech. Přestože je to pro našince spíše netradiční záležitost, najdeme jej i v receptech na dezerty a sladká jídla. Lze z něj připravit sirup, který se používá například na palačinky, podobně jako javorový sirup. Bobkový list se dá použít jak celý, tak mletý, a většinou se dává do pokrmu již při vaření. U nás se využívá spíše sušený, který ovšem nemá zdaleka tak výrazné aroma jako čerstvý.
Bobkový list je mimo jiné i součástí ‚bouquet garni‘ a kari koření.
V minulosti se jako koření využívaly také plody vavřínu, které později daly bobkovému listu jeho český název.
MŮŽETE VYZKOUŠET
- Pečené kuře na mandarinkách, česneku a čerstvém bobkovém listu
- Borůvkový likér s vůní bobkového listu
- Grilovaný mořský okoun s bobkovým listem a šalotkou
- Vinné listy plněné vepřovým masem s bobkovým listem a majoránkou
- Suflé z ricotty a kozího sýra s bobkovým listem a citrónovým tymiánem
- Francouzská cibulačka s bobkovým listem a dvěma druhy sýra
- Palačinky s vanilkovým krémem a sirupem z bobkového listu
- Banány v brandy, hnědém cukru a bobkovém listu
PŮVOD, TIPY A ZAJÍMAVOSTI:
Vavřínový strom byl zasvěcen Apollónovi, řeckému bohu věštby a básnictví. Jeho spojení s věštěním mělo své opodstatnění, protože ve větších dávkách působí jeho listy mírně narkoticky, a proto může navodit trans. Střecha Apollónova chrámu v Delfách byla zhotovena pouze z vavřínových listů, aby chránily před čarodějnictvím a nemocemi. Později se vavřínový věnec stal symbolem dokonalosti a korunovali se jím básníci a atleti. Z latinského slovního spojení ‚laurea coronati‘, neboli korunovat vavřínem, vznikl dnešní výraz laureát. Vavřín byl zasvěcen i Apollónovu synovi Aeskulapovi, bohu lékařství, a užíval se zejména jako prevence proti moru.Vavřínový olej je součástí mnoha parfémů a používá se k výrobě vavřínového rumu.