Detail produktu

  • Domů
  • .
  • Detail produktu

Cuketa žlutá



Cuketa žlutá

Charakteristika:

Cukety jsou hojně konzumovanou odrůdou dýní. Mladé cukety jsou válcovitého tvaru, větší plody se prohýbají a tvar se stává míně kyjovitým. Jejich slupka je na rozdíl od dýně slabá a porostlá jemnými řídkými chloupky. Barva žlutých cuket vznikla šlechtěním a získaly ji díky zkřížení s malými žlutými tykvičkami. Dužina je krémově zbarvená, jemné konzistence a včas sklizené cukety obsahují jen minimální množství velmi drobných semen. Zbytek stopky, který je součástí plodu, je silný, dužnatý a zeleně zbarvený. Tento zbytek stopky je významným ukazatelem čerstvosti plodu. Chuť žluté cukety je o něco výraznější a chutnější než u cukety zelené a dužina je křehčí.

Využití:

Žlutá cuketa má, podobně jako zelená, snad nejvšestrannější použití v kuchyni ze všech druhů zeleniny. Hodí se k dušení, pečení, smažení, grilování, ale také do sladkého pečiva, do nádivek, polévek. Díky víceméně neutrální chuti se perfektně kombinuje s výraznými druhy bylinek, s výraznou zeleninou, jakýmkoli druhem masa, bramborami, sýry nebo houbami. Větší plody žluté cukety jsou vhodné k plnění, menší pak k zapékání vcelku. Strouhaná žlutá cuketa dodá vláčnost moučníkům, lze z ní připravit také obdobu bramboráku nebo skvělé slané i sladké lívanečky. Před smažením je vhodné nechat cuketu vypotit. Nakrájené kusy se osolí a nechají několik minut stát. Vodu, kterou sůl vytáhne na povrch dužiny, potom vysušíme ubouskem. Díky vypocení nepojme cuketa tolik oleje. Při dušení pak vypocená cuketa nepustí tolik vody. Díky nízké energetické hodnotě žluté cukety je vhodné ji konzumovat při redukčních dietách. Také cuketové květy jsou využitelné v gastronomii. Tyto velké žluté zvonkovité květy se dají smažit nebo použít jako ozdobu pokrmů.

MŮŽETE VYZKOUŠET

  • Krémová polévka ze žluté cukety a melounu cantaloupe s čerstvou bazalkou
  • Sladké lívanečky ze žluté cukety s horkými malinami a zmrzlinou
  • Zapečená žlutá cuketa s batáty, šalotkou, modrým sýrem a oregánem
  • Žlutá cuketa plněná mletým masem s restovaným cukrovým hráškem
  • Vláčné řezy z cuketového těsta s banánovým krémem a čokoládou
  • Grilované zeleninové špízy se žlutou cuketou se zázvorovým dipem
  • Smažená žlutá cuketa v pikantním těstíčku s římským kmínem
  • Velikonoční sekanice se žlutou cuketou a čerstvými bylinkami

PŮVOD, TIPY A ZAJÍMAVOSTI:

Cukety byly původně vyšlechtěny jako náhrada za okurky, které jsou často napadány plísní okurkovou, a proto byla jejich sklizeň každoročně nejistá. Cuketa sice zklamala očekávání jako substitut, ale v kuchyni našla vlastní nezastupitelné místo díky své všestrannosti. Plod žluté cukety tvoří z více jak 90 % voda. Draslík, kterého obsahuje významně množství, pomáhá vyplavovat z těla nadbytečnou vodu a soli. Žlutá cuketa se co do obsahových látek může pochlubit vyšším obsahem betakaroténu než je běžné u zelené cukety a betakarotén je právě to barvivo, které způsobuje žlutou barvu tohoto plodu. Kromě zelených a žlutých odrůd cuket existují i bílé cukety, které se ale zatím nedostaly do obchodů. Stejně tak je možné najít i odrůdy kulatoplodé.