Detail produktu

  • Domů
  • .
  • Detail produktu

Brambory sladké – batáty



Brambory sladké – batáty

Charakteristika:

Jedná se o druh tropické rostliny, známé také pod názvem batáty. Jejich oranžová odrůda se v Severní Americe nazývá jam. Rostlina má vytrvalou lodyhu s plazivými stonky a řepovitě ztloustlým kořenem. Váží zhruba 0,5–5 kg a kořenové hlízy jsou přibližně veliké jako pěst, válcovitě vřetenovité a mohou být bílé nebo nachové. Hlízy obsahují 70 % vody, 18 % škrobu a 6 % cukru (dohromady 24 % sacharidů). Jejich energetická hodnota je větší asi o polovinu než u obyčejných brambor. Sladká chuť je díky fruktóze, glukóze a sacharóze. V některých zemích se listy dávají jako krmivo pro zvířata kvůli velkému obsahu železa, vitamínu A, B, C, E a vláknině.

Využití:

Sladké brambory patří mezi velmi důležité užitkové rostliny tropů a subtropů. Jejich hlízy obsahují hlavně škrob a stejně jako obyčejné brambory jsou mnohostranně použitelné, jak k vaření, tak i k pečení, ale i k získávání škrobu nebo alkoholu. Existují 2 druhy: červené (vhodné na vaření a zapékání) a žluté (vhodné na smažení a do těsta na pečení).

MŮŽETE VYZKOUŠET

  • Zapečený pastinák a batáty
  • Plněné pečené sladké brambory
  • Pečené kuře s batáty a tymiánem
  • Pečené brambory a batáty se sýrem
  • Sendvič s batáty, kozím sýrem a ořechy
  • Polévka z batátů, mrkve a zázvoru
  • Grilované chipsy z batátů
  • Quesadila se sladkými brambory a špenátem
  • Kari s jehněčím a batáty
  • Batáty plněné krevetami a salsou
Krémová kaše z batátů s balzamikem Ingredience: 1 kg oranžových sladkých brambor (batátů) oloupaných a nakrájených na kostky 50 g másla, nakrájeného 50 ml extra panenského olivového oleje 1 lžíce balzamikového octa sůl a pepř Příprava: Batáty vařte v hrnci osolené vody na středním plameni 10 minut, doměkka. Slijte přes cedník, nechte okapat. Potom vraťte batáty do ještě teplého rendlíku a třeste jím nad velkým plamenem asi půl minuty, aby se vypařily zbytky tekutiny. Sejměte z ohně. Po stažení z ohně promačkejte šťouchadlem, postupně přidávejte nakrájené máslo a olivový olej. Šťouchejte dohladka. Osolte a opepřete. Zakapejte balzamikovým octem a podávejte.

PŮVOD, TIPY A ZAJÍMAVOSTI:

Nejvíce se rozšiřují v tropických a subtropických oblastech. Původně pocházejí z Ameriky, z oblasti mexického poloostrova Yucatan a u ústí Orinoka ve Venezuele. Batáty nejsou botanicky příbuzné pravým bramborům, ale oboje pochází ze Střední Ameriky. Do Evropy dorazily  asi o 100 let dříve a byly velmi oceňovány.