Detail produktu

  • Domů
  • .
  • Detail produktu

Banánové listy



Banánové listy

Charakteristika:

Banánové listy jsou dlouhé žebrované listy banánovníku. Jejich typická barva je sytě zelená zespodu jsou jemně ojínělé. Banánové listy jsou typické silným středním žebrem a výraznou souběžnou žilnatinou podél níž se lehce dělí. Jsou celokrajné, jejich šíře a délka závisí na stáří rostliny. Délka listu může dosahovat až několika metrů, šíře asi 75 cm. Tyto velmi velké listy jsou ale již příliš křehké, v gastronomii se používají listy o šířce asi 30 cm. Ty jsou již dostatečně silné, ale ještě ne křehké a rozpadavé. Kromě celých listů se prodávají kruhové výřezy banánových listů. Banánové listy jsou baleny v plastových sáčcích, a proto je třeba dávat pozor, aby se nezapařily. V takovém případě se na nich za několik hodin objevují černé skvrny. Kvalitní banánové listy nesmí být zažloutlé a popraskané.

Využití:

Použití banánových listů je typické zejména v hinduistických a buddhistických kulturách. Používá se zde zejména jako dekorace a k servírování slavnostních pokrmů při nerůznějších rituálech, svatbách a podobných příležitostech. Kromě toho se v mnoha kulturách používá k balení jídla a následnému vaření nebo smažení. Při přípravě jakéhokoli jídla v banánovém listu je třeba dávat pozor na to, aby byl list těsně svázán a nedošlo k rozplavání. Po uvaření se listy odstraňují. V některých zemích se ale používá banánový list jako ingredience k dodání zvláštní příchutě. V Dominikánské Republice se tradičně připravuje tzv. pastel, což jsou závitky z plněných plantejnů vařených s banánovými listy, které pokrmu propůjčí zvláštní chuť. V mexické kuchyni jsou také typické barbacoa tacos, tortilly plněné masem zvolna vařeném na ohni v banánovém listu.

MŮŽETE VYZKOUŠET

  • Cha-lua (vietnamský recept na jemně mleté vepřové nebo hovězí maso vařené v banánovém listu)
  • Losos pečený v banánovém listu na thajský způsob marinovaný v kokosovém mléce, galanze a koriandru
  • Kuřecí prsíčka s ananasem, limetovými listy a česnekem pečená v banánovém listu
  • Ryba v páře v banánovém listu s limetovou šťávou a thajskou bazalkou
  • Vegetariánské tamales v banánovém listu (v páře v banánovém listu vařené těstové taštičky plněné cuketou, paprikou, rajčaty a sýrem)
  • Achiote v banánovém listu (kuřecí maso s čerstvým pepřem, chilli, římským kmínem a červenou cibulí grilované v banánovém listu)
  • Pikantní rolky ze pstruha s wasabi smažené v banánovém listu

PŮVOD, TIPY A ZAJÍMAVOSTI:

Banánové listy obsahují mnoho zdraví prospěšných látek. Jedním z nich je látka, která je mimo jiné obsažena například také v zeleném čaji, jež má protirakovinné účinky. Navíc obsahuje i enzym, který je schopen vytvořit protilátky proti parkinsonově chorobě. Kromě gastronomie najdou banánové listy uplatnění také při aranžování květin. Používají se také k regeneračním zábalům, které mají svůj původ na Fidži a jež jsou údajně tajemstvím krásné pokožky.