Detail produktu

  • Domů
  • .
  • Detail produktu

Avokádo zralé



Avokádo zralé

Charakteristika:

Avokádo „Ready to Eat“ neboli zralé avokádo k okamžité spotřebě je asi nejlahodnější variantou avokáda vůbec. Díky své krémovité dužině je právě zralé avokádo nejvhodnější jak do salátu, tak na nejrůznější pomazánky, dipy nebo jiné laskominy. Výtečné je také jen nakrájené na tenké plátky jako alternativa másla na čerstvé pečivo. Díky řízenému dozrávání jsou tyto  plody k dostání, na rozdíl od jiných avokád, již v konzumní zralosti. Plody odrůdy „Hass“, která je nejvhodnější k dozrávání, se vyznačují vysokým obsahem oleje, vitamínu K, draslíku, ale i jiných vitamínů a minerálů. Toto avokádo poznáte podle vejčitého tvaru a bublinaté slupky velmi tmavě hnědé až černé barvy.

Využití:

Plod se podélně rozkrojí ostrým nožem a vyjme se pecka. Dužina se vydlabe lžičkou a je dobré ji co nejdříve zakapat citronovou šťávou, jinak zašedne a zhořkne. Ačkoliv je avokádo ovoce, v kuchyni je využíváno častěji jako zelenina. Dužinu lze velmi dobře použít jako náhražku másla. Obvykle se z ní připravují chutné dresinky, pomazánky, pasty, zákusky, saláty, ale i hlavní jídla. Avokádo lze využít i pro přípravu chleba. Často se konzumuje samotné, jen pokapané citronem, nebo s jiným ovocem či hlávkovým salátem. Avokádo slouží k rychlé konzumaci, připravené pokrmy skladujte ve spodní části lednice maximálně 4 dny.

MŮŽETE VYZKOUŠET

Recept na guacamole:
  • 2 zralá avokáda
  • 1/2 cibule nebo 1 šalotka
  • 2 stroužky česneku
  • 1 menší rajče
  • 1/2 chilli papriky jalapeno
  • 1/2 limetky
  • sůl, pepř
Dužinu z avokáda rozmixujeme nebo rozmícháme do hmoty bez hrudek. Přidáme na drobné kostičky nakrájenou cibuli a rajče, prolisované stroužky česneku a na velmi jemno nasekané jalapeno. Zakapeme limetkovou šťávou a důkladně promícháme. Dle chuti osolíme a opepříme.

PŮVOD, TIPY A ZAJÍMAVOSTI:

Avokádo je bohaté na proteiny, vitaminy A, B, C a E. Má také dostatek minerálů, především železa, vápníku, fosforu a draslíku. Zelený plod obsahuje hodně lecitinu, který snižuje hladinu cholesterolu a zlepšuje paměť. V avokádu je až 30 % tuků, které jsou z valné části zastoupeny ve formě zdraví velmi prospěšných nenasycených mastných kyselin. Díky vysokému obsahu proteinů a olejů bylo toto ovoce používáno jako náhrada masa na dlouhých námořních cestách a říkalo se mu „máslový plod“. Avokádo pochází ze středu Jižní Ameriky a divoké plody mají v průměru asi 5 cm. Španělé avokádo dovezli do Západní Indie, na Kanárské ostrovy a na některé ostrovy v Atlantiku. Velké plantáže jsou také v Kalifornii.