Avokádo
- Kategorie: Lahůdková zelenina
Charakteristika:
Avokádo má oválný, hruškovitý až kulovitý tvar. Má lesklou silnou hladkou slupku zelené barvy. Plody jsou 7–20 centimetrů velké a zralý plod váží od 100 g až do 1 kg. Dužina má krémovou barvu, která se pohybuje od světle zelené až po nažloutlou, podobnou máslu, a to i konzistencí. Uvnitř plodu je velké jádro žluté barvy, pokryté světle hnědou dřevnatou vrstvou. Chuť dužiny připomíná oříšky, není však příliš výrazná a snadno absorbuje chuti dalších ingrediencí. Zralé avokádo je na omak měkké, ale ne kašovité. Na povrchu by se neměly vyskytovat žádné tmavé skvrny ani příliš měkká místa. Slupka může být s postupující zralostí mírně hrbolatá a tmavne. Nezralé (tvrdé) plody jsou hořké a nechávají se dozrát při pokojové teplotě. Teplota skladování by neměla klesnout pod 10°C, jinak začne avokádo zevnitř černat. Využití: Plod se podélně rozkrojí ostrým nožem a vyjme se pecka. Dužina se vydlabe lžičkou a je dobré ji co nejdříve zakapat citronovou šťávou, jinak zašedne a zhořkne. Ačkoliv je avokádo ovoce, v kuchyni je využíváno častěji jako zelenina. Dužinu lze velmi dobře použít jako náhražku másla. Obvykle se z ní připravují chutné dresinky, pomazánky, pasty, zákusky, saláty, ale i hlavní jídla. Avokádo lze využít i pro přípravu chleba. Často se konzumuje samotné, jen pokapané citronem, nebo s jiným ovocem či hlávkovým salátem. Avokádo slouží k rychlé konzumaci, připravené pokrmy skladujte ve spodní části lednice maximálně 4 dny.
MŮŽETE VYZKOUŠET
- Guacamole – rozmačkaná dužina zralého avokáda, nadrobno nakrájená cibulka, krájená rajčátka, sůl, pepř (případně kysaná smetana)
- Majonéza z avokáda, žloutků, pepře, chilli papriček, hořčice, octa, citronové šťávy, olivového a arašídového oleje
- Omeleta s avokádem, slaninou, cibulkou a kysanou smetanou
- Studená krémová polévka z avokáda
- Dip z avokáda, žervé, rajských jablíček, cibulky a citronové šťávy
- ABC sendvič (avocado, bacon, crab) – s avokádem, slaninou a krabím masem
- Salát s avokádem a kuřecím masem (avokádo lze kombinovat s mnoha různými přísadami – vejci, houbami, artyčoky, pomeranči, ovocem a různými druhy masa)
PŮVOD, TIPY A ZAJÍMAVOSTI:
Avokádo je bohaté na proteiny, vitaminy A, B, C a E. Má také dostatek minerálů, především železa, vápníku, fosforu a draslíku. Zelený plod obsahuje hodně lecitinu, který snižuje hladinu cholesterolu a zlepšuje paměť. V avokádu je až 30 % tuků, které jsou z valné části zastoupeny ve formě zdraví velmi prospěšných nenasycených mastných kyselin. Díky vysokému obsahu proteinů a olejů bylo toto ovoce používáno jako náhrada masa na dlouhých námořních cestách a říkalo se mu „máslový plod“. Avokádo pochází ze středu Jižní Ameriky a divoké plody mají v průměru asi 5 cm. Španělé avokádo dovezli do Západní Indie, na Kanárské ostrovy a na některé ostrovy v Atlantiku. Velké plantáže jsou také v Kalifornii.