Detail produktu

  • Domů
  • .
  • Detail produktu

Tamarillo



Tamarillo

Charakteristika:

Vejčité až zakulacené, 8-10 cm dlouhé bobule. Slupka je hladká, pevná, barva žlutá, oranžovo červená nebo tmavě purpurová. Pod slupkou je měkká masitá a velmi šťavnatá dužina charakteristické jemně kyselé až trpce sladké chuti, která je přirovnávána k passion fruit a kiwi s nádechem výrazně aromatického rajského jablka. Četná měkká semena černé barvy jsou kruhovitě uspořádána v rosolovité oranžové až červené dužině, na příčném řezu jsou velmi dekorativně uspořádána jako dvě proti sobě směřující podkovy. Plody jsou velmi citlivé na otlaky a neměly by být dlouho skladovány. Slupka je trpká až velmi hořká., proto se před konzumací zpravidla loupe. Loupání usnadní krátké přelití plodů vroucí vodou, podobně jako u rajských jablek. Kyselost dužiny lze zmírnit tak, že se plody oloupou, rozkrojí, ze všech stran pocukrují a nechají přes noc v mírném chladu uležet.

Využití:

Rajčenky se konzumují oloupané nebo se po rozkrojení vydlabou lžičkou (pozor: směrem ke slupce je hořkost dužiny výraznější). Tamarillo lze také promačkat v ruce a po rozříznutí či ukrojení stopky změklou dužinu vymačkat. Vychlazená a jemně pocukrovaná dužina je výbornou snídaní. Dodává zajímavou chuť kompotům i výrazným masovým směsím.

MŮŽETE VYZKOUŠET

• Čatní s tamarillem • Kuřecí curry a tamarillem a koriandrem • Chřest s holandskou omáčkou s přidaným tamarillem • Tamarillo kompot • Boeuf bourguignon – hovězí maso, červené víno, česnek, cibulka, karotka, bylinky, tamarillo • Štrúdl s jablky a tamarillem • Ovocný nápoj z tamarilla rozmixovaného s cukrem a vodou

PŮVOD, TIPY A ZAJÍMAVOSTI:

Plody jsou bohaté na vitamin C, draslík a měď. Původem z východní Asie a jižní Číny, dnes se pěstuje i v Japonsku, Tchaj-wanu, Severní a Jižní Americe a Středomoří. Roku 1846 se dostaly první rostliny také do Evropy, původně jako okrasné.