Detail produktu

  • Domů
  • .
  • Detail produktu

Star apple



Star apple

Charakteristika:

Kulaté až eliptické, temně fialové plody (existují i světlezelené nebo červené varianty) s lesklou hladkou pevnou slupkou jsou velké 5–10 cm a mají na příčném řezu hvězdicovitě uspořádaná plochá, špičatá, světlehnědá a tvrdá semínka obklopená bílo fialovou měkkou, mléčně sladkou a příjemně aromatickou dužinou. Slupka obsahuje latex a není jedlá. Zralé plody jsou jemně zvrásněné a na povrchu matné, na omak pružné. Nezralé plody jsou spíše gumové a ne příliš chutné. Zralé plody vydrží poměrně dlouho (až 3 týdny) uskladněné v chladu a vlhku.

Využití:

Slupka není jedlá a díky obsaženému latexu je hořká. Při rozkrojení plodu je třeba dužinu opatrně vydlabat lžičkou, aby latex ze slupky nepotřísnil dužinu, byla by pak hořká. Plody jsou vynikající čerstvé jako dezertní ovoce a nejčastěji se podávají vychlazené, bývají však přidávány také do nápojů, salátů a dalších pokrmů. Pro zvýraznění chuti se často kombinuje s trochou limetové nebo citronové šťávy. Plody star apple jsou velmi oblíbené především v tropických oblastech.

MŮŽETE VYZKOUŠET

• Pěna ze star apple, pomerančů, šlehačky a cukru • Vychlazené star apple ozdobené medovou smetanou • Star apple smoothie s limetkou • Jamaica fruit salad ice – star apple, mango, citrusy, ananas a další druhy ovoce smíchané s kokosovou vodou a jemně namražené • Matrimony – star apple s pomerančovou šťávou • Star apple s pomerančovou šťávou, cukrem, muškátovým oříškem a troškou sherry

PŮVOD, TIPY A ZAJÍMAVOSTI:

Obsahuje fosfor a vápník. Pochází ze západní Indie, tradičně se pěstuje také v Africe a Střední Americe, Kambodži a Vietnamu. Plody neopadávají ze stromu, musí se trhat ručně. Z nahořklých jadérek star apple se vyrábí nápodoba mandlového mléka, přidávají se do nugátu a jiných sladkostí.