Charakteristika:
Plody tvarem podobné jablku, zakulacené, oválné, případně mírně hruškovitého tvaru, jsou světle žluté, bílé až zelenkavé, často i růžové či červené (například v Malajsii). Dorůstají velikosti cca 4–5 cm. Slupka je tenká a voskovitá, lesklá. Sladká dužina je křehká, jemně moučná, sušší až mírně šťavnatá, světle žluté barvy, s aroma připomínajícím růži. Ve středu dutého plodu bývají 1–4 středně tvrdá, hnědá, zakulacená semena, která chrastí uvnitř plodu, když s ním zatřeseme.
Plody jsou vysoce citlivé na otlak a velmi snadno a rychle se kazí. Zdravé plody jsou lesklé, pevné, bez skvrn či poškození.
Využití:
Konzumují se většinou čerstvé plody bez semen, která jsou mírně jedovatá. Lze přidat nakrájený plod do ovocných i zeleninových salátů, sladkých koláčů a ovocných dezertů.
MŮŽETE VYZKOUŠET
• Rose apple svařené s cukrem
• Půlky rose apple plněné a zapečené s mletým masem, rýží a omáčkou z rajčátek a česneku
• Želé z rose apple a limetové šťávy (případně dalších druhů ovoce pro zvýraznění chuti)
• Sirup z rose apple (k ochucení omáček a míchaných nápojů)
• Rose apple kandované v hustém cukrovém sirupu se skořicí (jamajka)
• Rose apple s rýží v kokosovém mléku
PŮVOD, TIPY A ZAJÍMAVOSTI:
Plody obsahují fosfor, vápník, karoten a vitamin C. Původem z východní Indie a Malajsie, pěstuje se v oblasti bývalé Indočíny, v Tichomoří i na obou amerických kontinentech a v Austrálii, ovšem všude pouze v tropických oblastech. Rose apple je plodem poměrně odolného stromu, který se v příznivých podmínkách snadno rozmnožuje a může být i hrozbou pro lokální ekosystémy.