Charakteristika:
Rambutan jsou kulovité nebo oválné, zeleno růžové až karmínově červené plody velikosti 3–6 cm, pokryté dlouhými měkkými ostny, které u starších plodů od špiček černají. Pod pevnou ale křehkou kožovitou slupkou rozdělenou na tři části se nachází šťavnatá, sklovitě žlutobílá dužina příjemné sladkokyselé, aromatické chuti. Uprostřed plodu bývá oválné lesklé hnědé semeno o velikosti 2–3 cm. Plod je velmi podobný liči, vzhledem i chutí, která je však u rambutanu výraznější.
Nejlepší kvalitu si plody zachovávají, když jsou sklízeny i s větvičkami a na nich zůstanou co nejdéle. Plody jsou citlivé na otlaky a poškození a mají poměrně krátkou dobu trvanlivosti.
Využití:
Konzumuje se nejčastěji čerstvý, efektní je napůl vyloupaný z atraktivní slupky. V čerstvém stavu jej lze použít do sorbetů, ovocných salátů, k přípravě lehkých moučníků, do rýžových pudinků, želé a džemů. Dužinu je také možno přidávat k masu do směsí sweet & sour stejně jako liči, čímž pokrm získá exotický nádech.
MŮŽETE VYZKOUŠET
• Šunka pečená ve směsi rambutanu, ananasového sirupu, bílého vína a třtinového cukru
• Exotické ovocné saláty – rambutan, mango, ananas
• Curry s rambutanem a kuřecím masem nebo tofu
• Sweet & sour s rambutanem a ananasem
• Chlazené jablečné pyré s cukrem a skořicí s krémem z rambutanu, žloutků, cukru a mléka
PŮVOD, TIPY A ZAJÍMAVOSTI:
Název rambutan znamená původně „chlupatý“, což vystihuje jeho exotický vzhled. Obsahuje velké množství vitaminu C. Kromě dužiny je jedlé i semeno, které má vysoký obsah rostlinných tuků a kyselin. Syrové může být jedovaté, ale opražené nebo vařené je považováno za velkou pochoutku. Původem z Malajsie, pěstuje se také v dalších tropických částech Asie - na Filipínách, v Indonésii, Vietnamu a Thajsku. Poslední tři jmenované země jsou také největšími exportéry a díky různému klimatu je dostupnost rambutanu téměř celoroční. Různé části stromu jsou využívány v medicíně a při výrobě barviv.