Detail produktu

  • Domů
  • .
  • Detail produktu

Physalis



Physalis

Charakteristika:

Zelenožlutá až žlutooranžová třešnička velikosti a tvaru cherry rajčátka, obklopená papírově tenkým, měchýřovitě nafouklým zašpičatělým „uzlíčkem“ z usušeného okvětního kalichu, který má po uzrání šedozelenou barvu. Plody obsahují málo semen, která se konzumují spolu s dužinou. Bobule jsou šťavnaté, osvěžující, mají sladkokyselou, jemně svíravou, kořeněnou chuť a jejich jemné aroma vzdáleně připomíná velmi sladká cherry rajčátka a jahody nebo ananas. Nezralé plody mohou být jedovaté! Plod je zralý, jakmile lampiónovitý kalich kolem květu uschne a vypadá jako papír. Papírový obal poskytuje dobrou ochranu a není vhodné jej odstraňovat až do doby spotřeby, ve vlhkém prostředí však rychle plesniví. Před konzumací se křehké okolní lístky rozevřou a otočí „naruby“ směrem dolů od plodu – vznikne tak velmi atraktivní dekorace. Lístky se mohou také otrhat a pak je plod využit celý nebo rozkrojený napůl.

Využití:

Konzumuje se nejčastěji v čerstvém stavu, kdy je využit její dekorativní vzhled – na sýrové nebo masové obložené mísy, na dezerty, k masovým pokrmům jako přízdoba nebo v salátech. Physalis se také podává vařený ve víně a sirupu, připravuje se z něj rosol či zavařenina (hladká slupka zamezuje proniknutí cukru, takže je třeba physalis předem několikrát propíchnout nebo rozpůlit). Bývá k dispozici i sušená.

MŮŽETE VYZKOUŠET

• Krém z vrstveného bílého a čokoládového mascarpone v champagne sklenici, ozdobený psyhalis • Variace na salát Caesar s physalis • Talíř s výběrem francouzských sýrů a parmské šunky, hroznového vína a physalis • Lososové filety s pikantní omáčkou z pomerančů a physalis • Physalis namáčené v cukrové polevě nebo čokoládě (pouze bobule) • Rýžový pudink z physalis • Vegetariánské gnocchi se sladko-pikantní omáčkou s physalis

PŮVOD, TIPY A ZAJÍMAVOSTI:

Původem z Jižní Ameriky, pěstuje se převážně v subtropických oblastech, v jižní Africe, Keni, Kolumbii a na Novém Zélandu.