Charakteristika:
Plod je velký asi 10 cm, ve zralosti krémově žluté barvy s podélnými fialovými pruhy – žíháním. Barva, chuť a vůně je podobná medovým melounům či melounům cantaloupe. Zelenobílá až žlutooranžová dužina je šťavnatá a jemně nasládlá, s malými tvrdými semínky v dutině uprostřed plodu. Tvar plodu může být od kulatého po oválný či srdčitý, v závislosti na původu ovoce.
Plody jsou velmi citlivé na otlaky, při pokojové teplotě však mohou nepoškozené plody vydržet i několik týdnů.
Využití:
Konzumuje se většinou syrové, podobně jako meloun. Nejlepší je vychlazené. Pepino je vynikající také v ovocných i zeleninových salátech a v pečených i nepečených dezertech. Před tepelnou úpravou je třeba dužinu nakrájet a po několika minutách osušit.
MŮŽETE VYZKOUŠET
• Pepino s prosciuttem
• Smetanový koláč (pie) s pepinem (rozdrcené vanilkové sušenky či vafle, pudink, mléko, šlehačka, máslo, pepino)
• Pepino smoothie (rozmixované s ledovou tříští a doslazené medem)
• Malý ovocný salát s pepinem, jahodami, jogurtovým dresinkem a mátou, pokapaný karamelem
• Ledový salát s pepinem, jarní cibulkou a slaninou, se zálivkou z medu, dijonské hořčice a balsamica
• Studená dezertní polévka z pepina, pomerančové šťávy, šlehačky, skořice, medu a calvados, ozdobená mátou
• Sorbet z pepina s kapkou brandy
PŮVOD, TIPY A ZAJÍMAVOSTI:
Původem z oblasti And, především Kolumbie, Peru a Chile, pěstují se však i na Novém Zélandu a v Austrálii.