Detail produktu

  • Domů
  • .
  • Detail produktu

Pepino



Pepino

Charakteristika:

Plod je velký asi 10 cm, ve zralosti krémově žluté barvy s podélnými fialovými pruhy – žíháním. Barva, chuť a vůně je podobná medovým melounům či melounům cantaloupe. Zelenobílá až žlutooranžová dužina je šťavnatá a jemně nasládlá, s malými tvrdými semínky v dutině uprostřed plodu. Tvar plodu může být od kulatého po oválný či srdčitý, v závislosti na původu ovoce. Plody jsou velmi citlivé na otlaky, při pokojové teplotě však mohou nepoškozené plody vydržet i několik týdnů.

Využití:

Konzumuje se většinou syrové, podobně jako meloun. Nejlepší je vychlazené. Pepino je vynikající také v ovocných i zeleninových salátech a v pečených i nepečených dezertech. Před tepelnou úpravou je třeba dužinu nakrájet a po několika minutách osušit.

MŮŽETE VYZKOUŠET

• Pepino s prosciuttem • Smetanový koláč (pie) s pepinem (rozdrcené vanilkové sušenky či vafle, pudink, mléko, šlehačka, máslo, pepino) • Pepino smoothie (rozmixované s ledovou tříští a doslazené medem) • Malý ovocný salát s pepinem, jahodami, jogurtovým dresinkem a mátou, pokapaný karamelem • Ledový salát s pepinem, jarní cibulkou a slaninou, se zálivkou z medu, dijonské hořčice a balsamica • Studená dezertní polévka z pepina, pomerančové šťávy, šlehačky, skořice, medu a calvados, ozdobená mátou • Sorbet z pepina s kapkou brandy

PŮVOD, TIPY A ZAJÍMAVOSTI:

Původem z oblasti And, především Kolumbie, Peru a Chile, pěstují se však i na Novém Zélandu a v Austrálii.