Charakteristika:
Plody mají modrou nebo purpurovou barvu, jsou kulaté nebo oválné, až 7 cm velké. Jsou obaleny cca 3 mm silnou, lysou, pevnou kožovitou slupkou. Uvnitř jsou v měkké vatovité výstelce četná semena obklopená rosolovitou oranžovo-zelenavou dužinou.
Chuť je lehce podobná černému rybízu, velmi výrazná, příjemně navinulá až velmi kyselá, s exotickým aroma, které připomíná meruňky či mango. Pevná kožovitá slupka je před uzráním hladká a lesklá, v době zralosti je zvrásněná a hrbolatá, jakoby svraštělá.
Využití:
Passion fruit oceníte jako čerstvé stolní ovoce, které lze po rozkrojení vyjídat lžičkou. V kuchyni se nejčastěji uplatňuje při ochucování nápojů nebo pohárů. Exotická chuť tohoto ovoce vynikne také v ovocných salátech, dezertech, koktejlech, marmeládách či zmrzlinách. Lze z ní vyrobit džus, ale i polevu na dorty, případně se zákusky zdobí přímo semínky nebo se dužinou ochucují (především tvarohové dorty, tzv. cheesecakes). Často se přidává do tropických džusů. Svařením přepasírované dužiny (bez semínek) s cukrem vznikne hustý lahodný sirup.
MŮŽETE VYZKOUŠET
• Passion fruit smíchané s vodou a ledovou tříští, v Brazílii se pije caipirinha s passionfruit
• Vanilkové řezy s polevou z passion fruit
• Čerstvé plody passion fruit posypané chilli a pokapané limetou
• Tropický ovocný salát se zálivkou z jogurtu a passion fruit
• Suflé s čeRstvou vanilkou a passion fruit
• Grilované banány s jogurtem a passion fruit
• Ovocné máslo z passion fruit (máslo, cukr, limetový džus, žloutek, passion fruit)
PŮVOD, TIPY A ZAJÍMAVOSTI:
Obsahuje velké množství provitaminu A, vitaminy B, C, vápník, fosfor, železo a vlákninu. Původně z Brazílie, nyní se pěstuje ve většině tropických oblastí, nejčastěji v Keni, Austrálii a Nové Guineji.