Detail produktu

  • Domů
  • .
  • Detail produktu

Papája



Papája

Charakteristika:

Protáhlé oválné duté plody papaya formosa dorůstají délky až 80 cm a váhy až 9 kg, vyvážejí se však plody do hmotnosti 2 kg. Je to jeden z nejlahodnějších druhů papáji. Papaya gold je o poznání menší a plod má spíše hruškovitý tvar. Obě odrůdy mají zelenožlutou barvu a uvnitř se nachází růžovooranžová dužina s malými kulatými černými semínky, soustředěnými uprostřed. Dužina je medově sladká a nasládle voňavá. Má máslovou strukturu a chutí připomíná ananasové melouny. Semena mají ostrou kořeněnou chuť a mohou být použita jako náhrada černého pepře. Zralá papája je na omak měkká a pružná. Konzumuje se bez slupky a bez semen.

Využití:

Po rozpůlení se vydlabou semena, oloupe slupka a dužina se nakrájí, nebo je možné dužinu bez semínek vydlabat lžičkou. Je vynikající buď syrová a bez přísad, pokapaná pouze limetou či citronem, nebo v ovocných i zeleninových salátech, dezertech a koktejlech. Výborně chutná také ve slané kuchyni v kombinaci s kari kořením a jemnými druhy mas – plody moře nebo drůbeží. Převážně v thajské kuchyni jsou využívány také nezralé plody. V této podobě je papája využívána jako zelenina a tepelně se upravuje v dušených směsích, různých variantách curry a do salátů.

MŮŽETE VYZKOUŠET

• Konzumuje se hlavně čerstvá, pokapaná limetovou šťávou nebo s trochou soli a pepře • Výborná do snídaňových barů • Salát z plátků papáji, šunky od kosti a čedaru • Omáčka z papáji, máty a limet – vhodná na zmrzliny, dezerty nebo ovocné saláty • Papájový sorbet • Ovocný salát s papájou, ananasem, mangem a mátou • Salsa z papáji, červené cibule, jalapeños, limet a čerstvého koriandru • Curry s papájou a krevetami

PŮVOD, TIPY A ZAJÍMAVOSTI:

Papája je jedním z nejzdravějších druhů ovoce, obsahuje vitaminy A, B i C a velké množství vápníku. Podporuje zdravé zažívání, neboť obsahuje trávicí enzym papain. Díky tomuto enzymu se používá do marinád, v nichž výborně zkřehne i velmi tuhé maso. Zároveň je velmi dobře stravitelná, neobsahuje takřka žádné kyseliny a má nízkou kalorickou hodnotou. Domovinou papáji je jižní Mexiko a Guatemala, ale je běžně pěstovaná i v jižní Africe, jihovýchodní Asii nebo na Havaji.