Název detailu aktualit

  • Domů
  • .
  • Aktuality
  • .
  • Název aktuality
​POZNEJTE BATÁTY
16 / 09 / 2025

​POZNEJTE BATÁTY

Sladké brambory se stávají běžnou součástí našich jídelníčků, a to je moc dobře. Setkáte se s nimi pod názvem batáty a naleznete je v běžné obchodní síti i na zahrádkách domácích pěstitelů, protože i ve středoevropských podmínkách se jim daří více než dobře. Sladké brambory představují kořenové hlízy rostliny povijnice batátové. Existují v mnoha odrůdách a barevných variantách. Jejich pravlastí je Střední Amerika, s pravými brambory však nejsou botanicky příbuzné. Jistě jste se již setkali s batátovými hranolky podávanými k burgeru nebo třeba luxusním batátovým pyré. Právě na podzim nám nasládlá chuť této plodiny pohladí zažívání a také dodá potřebné antioxidanty. Konzumace batátů bohatých na vitamíny A, C, E či betakaroten přispívá k prevenci rakoviny, předchází degenerativním očním a též srdečně-cévním onemocněním. Sladké brambory obsahují 76 % vody, sacharidy, bílkoviny a vlákninu. Navíc mají - pro mnohé překvapivě - nízký glykemický index a doporučují se například při redukční dietě. Pokud váháte, jak s batáty v kuchyni naložit, vyzkoušejte některé z našich tipů. Můžete je péct v celku, čímž vynikne sladká měkká dužina pod křupavou slupkou, oloupaná kolečka lze smažit, vařit jako kostky v páře, připravit zeleninové placičky anebo naplněné chutnou směsí zapékat. Možná si na jejich sladkou chuť budete muset nejdříve zvyknout. V tom případě je neváhejte přidat k vyzkoušeným jídlům - do pečené zeleniny, dýňové polévky, pomazánek, bramborového pyré... Teď na podzim vám budou sladké brambory chutnat obzvláště. U nás k dostání ještě dnes!