JABLKA, JABKA, JABLÍČKA
Září přináší nejen obligátní začátek školního roku, ale naplno propuká též sezona domácích jablek. Tyto plody tzv. malvice jsou nejtypičtějším středoevropským ovocem. Setkáte se proto s mnoha různými odrůdami, barvami i chutěmi. Jablka máme červená, žlutá i zelená, sladká i kyselá, šťavnatá nebo navinulá. Mohou mít moučnatou strukturu dužiny nebo být krásně tvrdá a křupavá. Mezi těmito plody si zkrátka najdete svého oblíbence, ať už preferujete cokoli. Obrovskou výhodu představuje skutečnost, že jablka se dobře skladují a využijete je do bezpočtu receptů. Hodí se ke sladkému pečení, ale třeba i k masu. Díky své dobré stravitelnosti, a zároveň vysokému obsahu vlákniny se skvěle hodí do dietního jídelníčku i jako první dětské příkrmy. Jistě také znáte okřídlené rčení, že stačí sníst jedno jablko denně a nebudete muset k lékaři. Schválně to vyzkoušejte. U nás jsou jablka k dostání celoročně, ale právě teď v září si je užijete nejvíce!


