
CIBULE A CIBULKA
Nevyzpovídáme pro Vás známého moderátora Aleše, ani Vás nepošleme na reprízu filmu Šest medvědů s Cibulkou. Zato si povíme něco o pokladu, který by neměl chybět v žádné kuchyni. Cibuli nalezneme prakticky ve všech světových kuchařkách - nejen v domácích, ale také v exotických receptech. Umíte si představit guláš bez cibulového základu? Cibule existuje mnoho odrůd, které se vzájemně liší tvarem a barvou. U nás je běžně k sehnání žlutá, bílá a červená cibule anebo šalotka. Oblíbená je také jarní cibulka s mírně štiplavou natí. Cibule bývá považována za vděčnou surovinu: je dobře dostupná, snadno se skladuje a není drahá. V lidovém léčitelství ji navíc považujeme za účinný prostředek při mnoha neduzích - od kašle, přes mírnění otoků po bodnutí hmyzem až k léčbě trávení. Za pověst přírodního léku může vysoký obsah životně důležitých minerálů typu železo, měď nebo draslík, ale i ostré silice s organicky vázanou sírou. Právě ty dodávají cibuli její typické aroma a chuť. Nechybějí v ní ovšem ani vitamíny či cukry. Znáte to, jak karamelizovaná cibulka krásně zesládne... Pokud se nebojíte nějaké té kalorie navíc, cibuli nakrájenou na kolečka obalte v těstíčku a usmažte. Cibulové kroužky dnes podávají i vyhlášené podniky jako lahodnou specialitu! A my jí máme plné sklady.