
SALÁT LEDOVÝ
Stane se jím prakticky každý, který uložíte do silně nachlazené lednice, že? Kromě toho se však jedná o jeden z typů oblíbených salátů. Možná se některým lidem v minulosti přejedl - v určitém období byl ledový salát opravdu všude, až se člověk bál, že na něj vyskočí i z televize. Přesto dnes tento hrdina hlásí comeback a jsme za to rádi. Ocenit můžeme jeho robustní listy i osvěžující chuť. Ledový salát je zajímavý tím, že vytváří tzv. hlávku, která vyrůstá z košťálu. Listy jsou naskládány hustě na sobě a uvnitř nechybí typické srdíčko. Bývá proto skutečně čistý, bez stop hlíny, písku nebo kamínků. Velkou výhodu oproti jiným odrůdám lze spatřit i v jeho snadné a poměrně dlouhé skladovatelnosti: neztratí nic ze své křupavosti ani zhruba po dvou týdnech. Věděli jste, že název získal opravdu díky způsobu přepravy, kdy byl chlazen kusy ledu? Pokud hubnete do plavek, bude se Vám jistě též líbit informace, že jde o nízkokalorickou potravinu, zato plnou vlákniny, vitaminu C, draslíku či kyseliny listové. Tento salát využijete výborně ve vrapech, bagetách, burgerech a míchaných salátech. Listy můžete použít kreativně i třeba místo pečiva pro vytvoření chutných a zdravých rolek. Dáte ledovému salátu (znovu) šanci?