
DEJTE KORIANDRU ŠANCI
Máloco dokáže hosty u jednoho stolu rozdělit na dva nesmiřitelné tábory tak, jako čerstvé lístky koriandru přidané do oblíbeného jídla. Někteří to vědí, a proto rovnou upozorní, že jíst budou pokrm jedině bez něj. Jiní si zase jeho výrazné aroma a chuť neváhají užít plnými doušky. Proč? Podle výzkumů mohou za nesnášenlivost koriandu genetické predispozice. Není to tedy Vaše chyba! Lidé s určitým genotypem genu OR6A2 vnímají látky obsažené v koriandru jako nepříjemné a mýdlové. Vnímají jeho chuť jako hořkou či mastnou. Další vliv má samozřejmě i vývoj našich stravovacích zvyklostí. Některé děti bez váhání zkoušejí nové chutě, jiné si zvykají pomalu a upřednostní vždy tradiční kombinace. V našich podmínkách se běžně používaly spíše kuličky, čili semena, koriandru - například do nálevu na okurky. V jiných kulturách ovšem čerstvý korinadr tvoří základ jídel, zejména v Latinské Americe či Jihovýchodní Asii. Pokud tedy patříte mezi zaryté odpůrce této bylinky, máte dvě možnosti: buď ji budete důsledně vynechávat ve všech jídlech, nebo si na ni zkusíte postupně zvyknout a přijmete ji třeba v bylinkových směsích anebo začnete pokrmy dochucovat jen nepatrným množstvím koriandru. Dejte nám vědět, jak jste na tom s koriandrem Vy!