
LISTOVÝ ŠPENÁT
Pomalu se začíná o slovo hlásit jaro. Co je větším symbolem jara než mladé, čerstvé zelené listy a lístky? Tentokrát ponechejme stranou saláty a pojďme se pobavit o všestranné surovině, z níž připravíte spoustu skvělých receptů, tedy o listovém špenátu. Nemáme nic proti mraženým protlakům či špenátu sekanému, ale skutečnou čerstvost zajistíte jedině díky svěžím listům této oblíbené zeleniny. U nás je špenát stále dostupný, tak neváhejte! O tom, že je zdravý, nemůže být pochyb: obsahuje vitamíny, minerály, kyselinu listovou i tu trochu železa - ačkoli dávno víme, že Pepek Námořník nám udával trochu zavádějící čísla... Navíc si z něj snadno odměříte potřebné množství. Dáme hrst nebo dvě? Šoupněte ho do polévky, do kari i do rizota. Nebo zapékejte s vejci či masem, podávejte v omáčce s těstovinami. Použijete ho dokonce k obarvení těsta například na mechový dort. Jestliže máte rádi ovocno-zeleninové smoothie, barvu a živiny přidá též do Vašeho nápoje. Ze špenátu navíc připravíte jednoduchou, rychlou zeleninovou přílohu ve středomořském stylu: stačí chvilku blanšírovat a následně dochutit kouskem másla či olivového oleje, utřeným česnekem, solí a pepřem. Pokud tedy toužíte po jaru, dovolte si pustit špenát do kuchyně. Bude hlavní hvězdou a my věříme, že nazmar nepřijde ani jediný lísteček.