Název detailu aktualit

  • Domů
  • .
  • Aktuality
  • .
  • Název aktuality
​HRUŠKOVÉ ČATNÍ
21 / 02 / 2025

​HRUŠKOVÉ ČATNÍ

Chtělo by to ten závěr zimy něčím pořádně nakopnout, co říkáte? Nachystat si nějakou dobrotu, co chvilku vydrží, ale nebude Vás stát hodiny u plotny. Máme nápad. Zkuste se inspirovat tradiční indickou kuchyní a dopřát si tamní specialitu uzpůsobenou evropským chutím. Ono se chutney/čatní, neboli taková zeleninová zavařenina či pomazánka, může připravit z mnoha druhů ovoce, ale my doporučujeme použít hrušky z loňské podzimní sklizně. Většinu surovin jako cibule, zázvor nebo chilli - i ty hrušky - na výrobu této lahůdky u nás seženete, tak vzhůru do kuchyně!


INGREDIENCE:
-------------------------------------
Hrušky
Cibule červená nebo žlutá pokrájená
Zázvor čerstvý
Chilli papričky
Rozinky dle chuti
Cukr
Jablečný ocet
Římský kmín
Hřejivé koření: badyán, skořice, hřebíček

POSTUP:
-------------------------------------
Při přípravě čatní jde o vyladění poměru sladké, slané a kyselé chuti, se špetkou navinulosti a pikantnosti. Cukr s cibulí a octem ve velkém kastrolu uvedeme k varu a přidáme koření dle chuti. Vložíme nakrájené kousky hrušek, pokrájené chilli (se semínky nebo bez podle toho, co snesete) a na mírném plameni zvolna vaříme asi 45 min. Potřebujeme získat sirupovou konzistenci, ale hrušky ani cibuli zcela nerozvařit. Kdo chce přidá ještě na závěr rozinky. Skladujeme ve vysterilizovaných sklenicích v chladu. Ptáte se na použití? K pečivu, masu, sýrům, paštikám, do burgerů nebo wrapů. Kamkoli!