
KEDLUBNY NA STŮL
Právě teď na konci února - kdy máme čerstvé sezonní zeleniny opravdu poskrovnu - jde o skvělou surovinu do kuchyně, a zároveň o cenný zdroj vitamínů a minerálů. Kedlubny se dobře skladují, u nás je tak naleznete celoročně. V jedné bulvě této zeleniny objevíte vitamin C, vitaminy skupiny B, vápník, hořčík, fosfor, jód nebo selen, síru či kyselinu listovou. Chuť dobrého kousku by měla být ořechově nasládlá. Pozor, při delším skladování bulvy velmi rády dřevnatí. Protože kedlubny patří mezi brukvovitou zeleninu, stejně jako ostatní druhy působí preventivně proti nádorovému bujení, zlepšují trávení a hodí se do nízkosacharidové diety. Konzumovat je lze samozřejmě zasyrova - buď samostatně, nebo jako součást různých salátů, třeba s ředkvičkou a okurkou. Co zkusit přichystat z nich veganské carpaccio? Pokud jde o tepelnou úpravu, notoricky známé je kedlubnové zelí. Nebojte se však plátky této zeleniny osmažit v těstíčku, upečte je nadívané v troubě anebo přidejte do oblíbeného ragú. Využití najdete i pro zdravé listy v podobě závitků, a chybět by Vám kedlubna neměla ani ve směsi kvašené zeleniny. Tuto brukev doporučujeme nepřehlížet: pusťte si ji na stůl a budete se divit, jak dobrá umí být!