Název detailu aktualit

  • Domů
  • .
  • Aktuality
  • .
  • Název aktuality
​JABLEČNÝ KOLÁČ Z USA
06 / 02 / 2025

​JABLEČNÝ KOLÁČ Z USA

Kdybychom před Vás položili dva naprosto, ale naprosto stejné jablečné koláče, ale o jednom z nich Vám řekli, že je z USA, tak který si vyberete? Odpovídat nám nemusíte... Nicméně o recept na tento tradiční anglosaský dezert bychom se s Vámi rádi podělili. Recept není vůbec složitý, potřebujete jen pár běžných surovin, navíc nějaké koření, kapku citronu a jablka. Určitě víte, kde nejlepší čerstvé ovoce seženete, že ano? Jsme Míča & Bagoňová a děláme to jinak.


INGREDIENCE:
-------------------------------------
Na těsto:
Máslo 225 g
Cukr krupice 50 g
Vejce 1 ks + 1 žloutek
Hladká mouka 350 g
Špetka soli

Na náplň:
Jablka
Citronová šťáva z 1/2 citronu
Cukr krupice
Skořice, muškátový oříšek
Máslo
Brandy (lze vynechat)

POSTUP:
-------------------------------------
Máslo pokojové teploty prošlehejte s cukrem, přidejte vejce a po třetinách mouku. Propracujte rychle rukama a nechejte nejméně hodinu odležet v chladu. Nakrájejte si oloupaná jablka, vložte do hrnce a přidejte koření, citron, cukr a kapku alkoholu. Vlijte pár lžic vody a cca 5 min povařte. Je-li směs příliš řídká, můžete ji zahustit škrobem. Po odstavení vhoďte kousek másla. Z těsta vyválejte asi půl cm silný plát, vyložte jím koláčovou formu a okraje odřízněte. Naplňte jablečnou směsí. Odříznuté okraje znovu vyválejte a poté nakrájejte rádýlkem proužky. Upleťte z nich mřížku a spoje pojistěte pomazáním vodou. Hotový koláč potřete shora mlékem a pečte na 180° C asi 50 min až hodinu. A je hotovo - Amerika ve spreji. Tedy v koláči!