
HROZNĚ DOBRÉ HROZNO
Není nic horšího než když si koupíte lákavě vypadající trs hroznového vína a po prvním kousnutí zjistíte, že jste si pořídili v lepším případě bezchuťovou kuličku gelu, v horším případě kyselé bobule pěstované jednoznačně za účelem výroby vinného octa. Hrozny určené ke konzumaci by měly mít správně sladkou, až lehce nakyslou chuť, být pevné a zdravé. Žádné rozinky! U nás seženete jak víno bílé (tedy kuličky zelené barvy), tak víno tmavé (tedy purpurové až temně modré odstíny). A proč byste hroznové víno měli ve svém jídelníčku mít? Všichni jsme nejspíš slyšeli o hroznovém cukru, který nás umí zásobit rychlou energií. Najdeme v něm však i další prospěšné látky: především vitamíny skupiny B, kyselinu listovou a minerály. Jeho konzumací odpoříte imunitu, normalizujete krevní tlak, činnost srdce, ledvin i psychiku. Nejlepší je jíst hroznové kuličky čerstvé, ale ani želé nebo džem z vína se v kuchyni neztratí. Přidat ovšem můžete vinné bobule i během pečení masa. Takové vepřové kotlety nebo kuřecí steak si o luxusní přílohu z hroznového vína přímo říkají. Pozor, pouze asi 10 % světové produkce hrozna se sní... Zbytek totiž vypijeme!